Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Mijn status is positief


Mijn status is positief Schokkerend. Dat wat we niet graag horen en toch willen weten. Het is een ideaal recept voor een boek over diverse maatschappelijke thema's. In dit boek laten Annemie Struyf en Lieve Blancquaert geen spaander heel van het taboe rond AIDS. Ze gaan zelfs een stap verder door het schrille contrast te laten zien van de impact in Europa en Afrika.

Op hun reis naar Kenia onmoeten Struyf en Blanquaert de activiste Achieh. Achieh is zelf aids patient. Maar ondanks haar ziekte en de slechte leefomstandigheden heeft deze vrouw, die reeds kinderen had, de moed gevonden om zich te ontfermen over baby Hope. Beide journalistes geraken in de ban van Hope. Uiteindelijk wordt Hope geadopteerd door Annemie Struyf en haar man.

Een dagboek van de reis naar Afrika wordt aangevuld met verhalen en foto's van de mensen waar dit boek over gaat. Een chronologische "fichebak" van levens waar AIDS een dagelijkse realiteit is geworden. Je laat je tevens meevoeren langs de taboes om de problemen te erkennen of bespreekbaar te maken. Door de persoonlijke verhalen van de zwarte bevolking begrijp je meteen waarom 'de ziekte' is uitgegroeid tot een Afrikaans probleem.

Dit boek neemt een abrupte wending in het tweede deel. Terug in Europa krijgen we de verhalen te horen en de portretten te zien van mensen die wl toegang tot de benodigde geneesmiddelen. Ook volgt het gevecht voor de adoptie van baby Hope. Vooral een gevecht tegen de vooroordelen van de omgeving en de adoptiediensten.

Een boek voor iedereen die onwetend is. Iedereen dus! We krijgen gezichten van 'aidslijders' te zien. Een hoop portretten waar evengoed het onze bij had kunnen zijn, indien we de moed hadden om ons te tonen. Sterk!

Door Maarten Malaise (toegevoegd op 22/11/2005)

  • Auteur: Annemie Struyf en Lieve Blancquaert
  • ISBN: 9054666676
  • Pagina's: 216
  • Prijs: 22.9 EUR Bestel dit boek
  • Uitgever: Globe

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons