Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Econoshock


Econoshock De term 'Econoshock' hoef ik hopelijk niet meer voor te stellen na de media aandacht en een documentaire op Canvas. Ik raakte ge´nteresseerd in meer en heb me de geactualiseerde editie, ondertussen de twaalfde druk, aangeschaft.

In 'Econoshock' legt econoom Geert Noels uit hoe zes economische schokken ons leven fundamenteel zullen veranderen. Geen van de schokken was echt nieuw voor me, maar Geert geeft wel een gemakkelijk leesbare en goed gestaafde analyse van de verschillende uitdagingen die ons te wachten staan. Met zo'n econoshock, bv. de demografische, zijn we allemaal wel eens in aanraking gekomen (of toch hopelijk van gehoord). De kracht van de huidige econoshocken zit echter in het simultaan gebeuren ervan. Deze gelijktijdigheid heeft zijn voordelen: door de groene economie schok op te vangen, werken we ineens ook aan de energie schok. Maar ook zijn nadelen: sommige schokken zullen elkaar net versterken en het ons extra moeilijk maken.

In de verschillende schokken komen onderwerpen uit het verleden voor (bv. de aanslagen 9/11, de dot.com bubble) en huidige trends worden overwogen (bv. verschuiving van het economische centrum naar het Oosten). Het is dan ook interessant om de analyses van econoom Noels door te nemen, en deze historische gebeurtenissen en huidige trends te kaderen.

Tegenwoordig kan ik geen business website meer lezen of ze slaan me om de oren met innovatie en ook Noels benadrukt het belang hiervan. Een geleerde les die ik zeker meeneem, is het verschil tussen 'know how' en 'know how to make'. In het Westen hebben we jarenlang uitgeblonken in 'know how to make'. Door de druk van de lage prijzen is de 'to make' steeds meer oostwaarts opgeschoven. We zijn daar zelf zo ver in gegaan dan we enkel nog de Europese sleutelactiviteiten, oa. biotech, pharma en topfinanciŰle diensten, hier hebben kunnen houden. De enige echte 'know how' zit volgens Noels in de 'know how to make'.

Kan je het boek gebruiken om te investeren? Ja en nee. Er zitten enkele duidelijk te herkennen trends in, maar zoals steeds blijft de toekomst koffiedik kijken. Op het einde geeft Noels dan ook voorzichtig beleggersadvies waar vooral de lange termijn centraal staat. De tijd van de snelle winsten door speculaties zit er immers ook op.

Het boek oogt wat dik, maar het leest zeer vlot: de 256 bladzijden vliegen er door. De editie die ik gelezen heb, was de "goedkope geactualiseerde zwart-wit uitgave". Deze heeft als nadeel dat de grafieken moeilijk te lezen en te interpreteren zijn omdat ze herleid zijn tot een palet grijstinten.

Om te besluiten: economie en ecologie verschillen niet veel in letters, maar wel in mentaliteit. De wereldeconomie evolueert naar een evenwichtigere vorm van groei, in plaats van groei ten koste van alles. Noels durft dan ook nu al dit tijdperk tippen als de periode van de duurzaamheidsrevolutie.

Ik vind dit boek een aanrader voor zowel economen als milieubewuste mensen. De documentaire heeft een lagere instapdrempel, maar ik verwacht dat lezers die ge´nteresseerd zijn in de materie het boek verkiezen.

Door Karel Nijs (toegevoegd op 02/12/2013)

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons