Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

De Laatste Generatie


De Laatste Generatie In De Laatste Generatie schetst Fred Pearce hoe de natuur op verschillende wrede wijzen wraak kan nemen (op ons, de mens) voor het broeikaseffect.
Ondanks de publicatie van het boek in 2007, kwam het nu pas onder mijn aandacht.

De titel leek me veelbelovend, doch... op een dikke 357 bladzijden biedt Pearce gewoon een dwarsdoorsnede uit verschillende wetenschappelijke studies aan. Al snel vervalt het boek vooral in wetenschappelijke name dropping en het mij doodkloppen met gegevens. Na zo'n honderd bladzijden over de polen gelezen te hebben, vraag ik me dan ook af voor welk doelpubliek dit boek geschreven is. Pas vanaf deel 3, De Koolstofkringloop, begint het boek echt spannend en interessant te worden. Ik heb al heel wat boeken over de klimaatverandering achter de kiezen en heb toch weer wat opgestoken.

De meerwaarde van dit boek is het overzicht van de vele theoriŽn en de vergelijking ervan. Ondanks de constatering dat het gros van de wetenschappers het eens is dat er een klimaatcrisis (minstens op komst) is, verschillen de meningen rond de echte oorzaken en mogelijke gevolgen.

Na 8 delen, gaande van Het Antopoceen tot De (polen)Dans, volgt een appendix met als onderwerp de uitdaging van de toekomst. In dit stuk staat de echte Fred Pearce op tussen alle namen van (beroemde?) wetenschappers en overvloedige data. Ik besluit dan ook met een goed gevoel dit boek, maar had gehoopt deze auteur uit de allerlaatste sectie eerder tegen te komen.

Door Karel Nijs (toegevoegd op 15/08/2013)

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons