Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Word optimist!


Word optimist! Op een donkere, regenachtige namiddag passeerde ik langs de lokale boekenwinkel en viel mijn aandacht op het boek "Word optimist!" van Leo Bormans. De cover versierd met een ster en de leuze "Negen toetsstenen voor een positief leven" samen met de verwijzing naar het eerdere, succesvolle boek van Bormans, "Geluk. The World Book of Happiness", overhaalden me tot een aankoop.

"Word optimist!" heeft de ambitie om de lezer van optimist naar pessimist te laten groeien. Nee wacht, dat is niet mogelijk: de theorie leert ons dat het enerzijds in onze persoonlijke natuur zit, maar anderzijds ook aangeleerd gedrag is. We gaan dus de pessimist leren om het leven meer optimistisch te bekijken. De optimisten hebben ze bij hun pietje aan de kassa, moesten die al overwogen hebben het boek te kopen.

De negen toetsstenen waar Leo naar verwijst, zijn de acht plus een hoofdstukken gelinkt aan het woord "optimist!". De auteur neemt ons langs enerzijds de karaktereigenschappen van een optimist en anderzijds het gedrag. Tijdens de rit houdt hij mij als lezer regelmatig de spiegel voor. Er zijn verschillende testjes en voorbeeldsituaties waar ik me zelf kan testen, zodat ik in kan schatten hoe erg het is. Het boek is dan ook in beperkte mate een doe-boek.

Veel van de lessen, verhalen en conclusies komen me al bekend voor uit de meestal kleine artikels en verwijzingen in de populaire media. Andere delen ken ik dan weer uit literatuur rond de Rationele Effectiviteit Theorie (RET) en daarmee komen we tot een belangrijk inzicht: het zit allemaal in je hoofd. Iedereen reageert anders op dezelfde situatie: de ene ziet het zwarter en uitzichtlozer in dan de andere. De eerste stap naar verbetering begint bij bewustwording.

Wat ik zeker meeneem, is dat het altijd beter kan. Optimisme kan dan wel voor een groot deel genetisch bepaald zijn, het blijft ook een instelling.
Dit boek was voor mij een snelle en luchtige ervaring, maar ik hou het zeker in mijn boekenrek voor als het volgende keer nog eens tegen zit.

Door Karel Nijs (toegevoegd op 01/01/2013)

  • Auteur: Leo Bormans
  • ISBN: 9789020997309
  • Pagina's: 216
  • Prijs: 19.99 EUR Bestel dit boek
  • Uitgever: Lannoo

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons