Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Ge´llustreerde Atlas Van Het Hiernamaals


Ge´llustreerde Atlas Van Het Hiernamaals

De Ge´llustreerde Atlas van het Hiernamaals schetst in achttien hoofdstukken hoe de verschillende culturen door de eeuwen heen een beeld (geloof) hadden over het leven in het hiernamaals. Het boek vertrekt bij MesopotamiŰ, maakt onder andere tussenstops bij Dante en de Verlichting, om te eindigen bij het hedendaagse hiernamaals.


Toen ik de Ge´llustreerde Atlas van het Hiernamaals bestelde had ik een groot, dik boek vol met tekeningen verwacht. Genre koffietafelboek. Ik was dan ook een beetje ontzet toen de atlas aankwam. Hij is kleiner dan een A4-papier en staat vol... met tekst. Niet echt wat ik verwacht had van een ge´llustreerde atlas.


De illustraties in de atlas zijn vooral verzameling van foto's van kunstwerken, gebouwen en hedendaagse interpretaties (bv. een manga tekening van Thor, een foto van een verkeersbord met route naar hemel en hel).


Bij elk hoofdstuk zit er een soort landkaart van hoe het hiernamaals door een bepaalde cultuur of geloofsstrekking gezien wordt. Daar deze landkaarten vaak een knap staaltje van tekenwerk en verbeelding zijn, vraag ik me toch af hoe ze tot stand zijn gekomen.


Geloof (inclusief in het hiernamaals) is tot nu toe nog steeds per definitie fictie. De beschrijving van hoe het geloof en het hiernamaals door de verschillende culturen ingevuld wordt, is dan weer non-fictie, want het is gebaseerd op feiten. Ik vraag me dan af waar op dunne scheidingslijn deze kaarten van het hiernamaals zich bevinden?


Daar de landkaart leuk om te bekijken is, is ze haast niet te gebruiken als referentie tijdens het lezen: in de tekst wordt verwezen naar de "streeknamen". Het is hard zoeken op een landkaart waar deze in lettergrootte 4 afgedrukt zijn.


Bij de kaarten zit een begeleidende tekst die voor een onbekende op dit terrein zoals mij moeilijk is om te lezen. Er wordt lustig gegoocheld met namen van (on)goden, plaatsen en tussenwerelden, maar bij het lezen snak ik naar een organogram, een familieboom, ..., een goede referentie op de landkaart.


Na het eerste hoofdstuk over MesopotamiŰ besluit ik naar het hoofdstuk van Dante voort te spoelen, maar helaas is het hier van hetzelfde laken een broek.
Hopelijk heeft mijn dochter later iets aan dit boek als ze een opstel of spreekbeurt moet maken voor school. Ik heb het lezen gestaakt.


Door Karel Nijs (toegevoegd op 15/12/2012)

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons