Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Een tijd van duisternis


Een tijd van duisternis

“Hoe konden nazi’s joodse vrouwen en kinderen van dichtbij doodschieten? Waarom hebben Japanse soldaten op zo’n afgrijselijke schaal gemoord en verkracht? Hoe konden mensen de verschrikkingen van een nazivernietigingskamp doorstaan?” De zoektocht naar antwoorden zette historicus en voormalig directeur van BBC History Programmes, Laurence Rees, er toe aan honderden mensen die WO II meemaakten te interviewen. Hij heeft met dit materiaal een reeks tv-documentaires gemaakt met begeleidende boeken. Een groot deel van de interviewtranscripties bleef echter ongebruikt. Hij besloot 35 kortverhalen over de opmerkelijkste mensen te maken met als titel “Een tijd van duisternis”.


Rees geeft zelf aan dat hij voornamelijk geďnteresseerd was in de motieven van de daders, hoewel hij ook met slachtoffers gesproken heeft. In de loop van de tijd en na het interviewen van talloze mensen die extreme beproevingen hadden doorstaan, bleef hij zitten met een belangrijke vraag: “Wat zou ik in dergelijke omstandigheden hebben gedaan?”. Een vraag die ik mezelf ook bij enkele verhalen heb gesteld.


Het is gemakkelijk een moreel verantwoorde stelling in te nemen vanuit onze zetel. Zoals Rees aangeeft worden we gevormd door de tijd waarin we leven. Het is daarom belangrijk dat we ons de omstandigheden, waarin deze mensen leefden, proberen voor te stellen om met zulke vragen om te gaan. Als wij zouden teruggaan in de geschiedenis, welke keuzes zouden wij dan maken. Rees geeft aan dat we door deze vraag te stellen veel over onszelf te weten kunnen komen. Daders en slachtoffers waren immers mensen zoals jij en ik. Straffer nog, het waren onze grootouders.


Als onschuldig lezer, pakten deze verhalen me zwaar. Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard: de gruweldaden worden in detail beschreven. Het is echter zeer interessant wat de daders bewoog zo te handelen, alsook de slachtoffers motiveerde om te overleven. Deze verhalen zijn werkelijk een confrontatie met wat een mens in staat is te doen en te doorstaan in tijden van crisis.


Het spreekt overigens in het voordeel van Rees dat niet enkel de daden van de verliezers worden belicht, maar ook die van de geallieerden. In een oorlog worden tenslotte aan beide zijden excessen gepleegd. Het maakt dit boek, in mijn ogen, waardevoller omdat hij geen oppervlakkige morele oordelen tracht te vellen.


“Een tijd van duisternis” is een tocht doorheen de geesten van WO II vanuit een verlangen deze te begrijpen en zeker een aanrader.


Door Kristof Geraerts (toegevoegd op 26/11/2012)

  • Auteur: Laurence Rees
  • ISBN: 9789026321184
  • Pagina's: 288
  • Prijs: 24.95 EUR Bestel dit boek
  • Uitgever: Ambo

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons