Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

De groenste raad van Tante Kaat


De groenste raad van Tante Kaat

Wat moest ik verwachten als ik een Tante Kaat boek bestel? Ik was niet vertrouwd met het formaat en met een ondertitel als "De Kyoto norm, nu haalbaar voor iedereen" dacht ik het eens een kans te geven.


Op de cover werd ik gegroet door een glimlachende Tante Kaat tussen een groen bosje. Eens ik het boek open deed, wist ik dat het menens is. Tante Kaat windt er geen doekjes om en tracht met haar zevenhonderd (!) huis-, tuin- en keukentips haar steentje bij te dragen aan de inspanningen rond milieu en energie.


Het boek bevat enkele leuke tips en voor mij, als nieuwe man anno 2012, zijn er wel enkele eye-openers. Het boek is echter niet zo geschikt om van voor naar achter te lezen: het zijn gewoon te veel tips en als ik zo’n dingen niet meteen kan toepassen, dan vergeet ik ze gewoon vrij snel. Een paar tips zullen wel blijven hangen omdat ik ze nog wel eens kan gebruiken op café.


Tijdens het lezen ben ik meer bezig met het bedenken van een manier waarop ik wel de juiste tips op het juiste moment zou kunnen ontvangen.
Verder komen sommige tips zoals die van de toiletspoelbak en de spaardouchekop tot driemaal terug op slechts zes pagina's! Dit doet me er sterk aan twijfelen of Tante Kaat het boek zelf wel gelezen heeft, of dat dit een aggregaat is van tips rond energie en milieu uit de vorige boeken, aangevuld met de tips op de websites van onze netbeheerders.


Toen ik in een tip een vermelding van een videorecorder tegenkwam, heb ik even terug naar de infoflap moeten grijpen om het drukjaar te controleren... 2007.
Af toen maakt Tante Kaat veronderstellingen: "natuurlijk moet je...", "die je natuurlijk enkel gebruikt als...", ... Als de tips zo natuurlijk zijn, waarom dan nog de moeite troosten deze te vermelden?


Een stelling zoals "Je kan nooit te goed isoleren, zolang je maar voor genoeg ventilatieroosters zorgt" roept bij mij alleen maar vragen op. Waarom is dat zo? Wat moet ik dan wel doen? Waar vind ik meer informatie hierover?


Ik ben er overtuigd van dat ik met dit boek heel wat energie, CO2 uitstoot en centjes kan besparen, maar ik vrees dat ik de informatie er nooit allemaal uit zal krijgen.

Kyoto lijkt nog ver weg. Laat staan Kopenhagen.


Door Karel Nijs (toegevoegd op 01/06/2012)

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons