Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

De Amerikaanse Toekomst - een geschiedenis


De Amerikaanse Toekomst - een geschiedenis

Amerika, het land van de vrijheid, de godsdienstwaanzin, geweren en gebrek aan sociale zekerheid. We lachen wat met Bush en de dommigheid die de gemiddelde, van enig overgewicht voorziene, Amerikaan zoal uitkraamt op internet of TV. Edoch, evenzo gaan we er op vakantie om ons te vergapen aan de realisaties, de steden, de spirit.


Simon Schama, een geboren Engelsman, liet jaren geleden Oxford en Cambridge achter zich om aan de Columbia University geschiedenis te doceren. “Auntie Beeb” vroeg hem een aantal reportages te maken over Amerika. Het boek “De Amerikaanse toekomst, een geschiedenis” is een literaire neerslag van de reeks.


Schama gebruikt de nakende verkiezingen als kader om “de Amerikaan” even terug te voeren naar hoe het allemaal begon. Aan de hand van het verhaal van enkele Amerikaanse helden, legt hij zeer duidelijk uit hoe het verleden (in Amerika is het blanke verleden nog niet zo oud) de directe aanleiding is voor de huidige Amerikaanse cultuur. Hij spreekt over het respect voor de godsdiensten, slavernij, het oorlogvoeren, de overvloed,… Keer op keer slaagt Schama in zijn opzet om aan de hand van typerende voorbeelden de brug te slagen met de huidige Amerikaanse cultuur. Hij houdt geen spiegel voor om de Amerikanen te laten reflecteren over zichzelf, hij toont hen wat er achter hen gebeurde om hen te brengen waar ze nu staan. Een fascinerende, doelgerichte en doeltreffende trip door de Amerikaanse geschiedenis.


Ondanks de kleine druk en de volle bladzijden, bevalt het boek me zeer. Schama liet me inzien dat vooroordelen niet bepaald de beste basis zijn om een mening te stofferen. Anderzijds laat hij tussen de lijnen ook verstaan dat wat meer aandacht voor de geschiedenis geen kwaad zou kunnen. De blik vooruit typeert ook de Amerikanen die hij opvoert in zijn boek. Telkens opnieuw nieuw land ontdekken, nieuwe uitvindingen doen, vechten tot in Europa toe,… Wat mij betreft is dit een prima boek dat me een gans andere kijk kon bieden op de Amerikaanse identiteit en geschiedenis.


Door Koen Vingerhoets (toegevoegd op 01/03/2012)

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons