Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Karl Marx - Het Kapitaal - Deel 1


Karl Marx - Het Kapitaal - Deel 1

De "Graphic Classic" serie is een concept van de EPO uitgeverij en probeert de klassiekers van de literatuur weer te geven in een makkelijk te verteren stripformaat. Zo is deze strip een vertolking van Karl Marx' "Het Kapitaal" (1867).


Toen ik de titel en de cover van het boek zag, ben ik er meteen voor gegaan. De tekenstijl staat me aan en een eerste scan van het verhaal houdt steek.


De strip is in zwart-wit getekend en vertelt het verhaal van een kleine kaasboer die wil uitbreiden en zo in aanraking komt met de harde wereld van het kapitalisme. Er wordt gestart met een klassieke introductie van de karakters ( la Suske & Wiske), maar al na enkele bladzijden komt er vaart in. Al vlug wordt duidelijk dat dit geen gewone strip, maar een educatieve strip is. Het tempo van het verhaal ligt soms t hoog en de conclusies worden vlug getrokken. Ja, het wordt vlug duidelijk waar men heen wilt. Men kan waarschijnlijk niet anders, omdat men een episch werk van Marx tracht samen te vatten in slechts tweehonderd bladzijden tekeningen.


Hier en daar vind je in de kantlijn een definitie van een economische term zoals meerwaarde, ruilwaarde en uitbuiting. Deze dragen niet meteen bij aan het verhaal en verraden dat het hier niet zomaar een verhaaltje is, maar dat men de lezer iets bij wil brengen.


Het boek leest vlot, misschien te vlot. Na enkele uren kan ik het al dichtklappen en blijf ik een beetje op mijn honger zitten. De strip is namelijk gestopt net in de climax van het verhaal: de opstand van de arbeiders tegen de wrede werkgevers.


Ik kijk al uit naar het tweede (en laatste) deel van deze serie!


Door Karel Nijs (toegevoegd op 20/01/2012)

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons