Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Sex, drugs... & aids


Sex, drugs... & aids Het boek "Sex, drugs… & aids" voert als ondertitel “Onthullingen uit de hypocriete wereld van de aidspreventie”. Dat schept verwachtingen… smeuïge roddels, groezelige achterkamertjes waar heren met dikke sigaren gediend worden door halfnaakte deernes, enfin, Dag Allemaal en TV-Story zouden erbij verbleken. Maar niets van dat. De auteur, Elizabeth Pisani, startte haar carrière als journalist voor onder andere Reuters en The Economist. Ergo, ze kan schrijven. Ze promoveerde later op Epidemiologie, en begon aan een tweede loopbaan voor organisaties als UNAIDS en WHO. Ze weet waarover ze spreekt.
Pisani stond letterlijk mee aan de wieg van de AIDS hulpprogramma’s. Ze spreekt vol vuur en begeestering over de eerste jaren, de moeilijke zoektocht naar enerzijds financiën en en anderzijds de “juiste”, doeltreffende, statistieken. Voor beide kwam er uiteindelijk een oplossing: de financiën kwamen er door te wijzen op de aidswezen (zie ook “Music For Life 2010”), de cijfers door ze zelf te gaan zoeken.
De geldelijke stroom droogde niet op, integendeel. Het werd waarlijk een vloedgolf, wat de nodige parasieten met zich meebracht. Organisaties die allerlei zaken organiseren om toch maar de nodige graantjes mee te pikken. Met meer geld, komt ook meer controle. Politici willen in de aandacht komen met de gelden die worden uitgegeven aan aids… en dat gaat zelden naar preventie. Het zorgen voor de wezen is veel makkelijker te verkopen dan het informeren en opleiden van de homoseksuele prostituerende travestieten in de sloppenwijken. De auteur wijst er meerdere malen op, met ondersteuning van het nodige cijfermateriaal, dat het geld niet wordt besteed aan het terugdringen van aids.
De cijfers is Pisani uiteindelijk zelf gaan zoeken, met lokale ondersteuning. Ook hier viel ze van de ene verrassing in de andere. Uiteindelijk moesten alle vooroordelen en hokjesdenken overboord om tot een werkbare methodiek te komen. De problematiek bij preventie (uiteindelijk is het nuttiger om de kraan toe te draaien dan om te dweilen) bleek oneindig veel complexer dan aan het grote publiek wordt verteld.
De auteur noemt een kat een kat, en bindt het arme beest tegelijk de bel aan. Het relaas dat ze doet is net niet hemeltergend, maar komt toch aardig in de buurt. Wetenschap wordt in de aidsproblematiek compleet overschaduwd door geld en ideologie. De auteur kent de oplossingen, bespreekt de oplossingen, en toont aan hoe het politiek correcte denken er niet van wil weten.
Dit boek is confronterend. Aids is een immens probleem in sommige regio’s en groepen binnen de samenleving, en we zijn niet goed bezig. Ik hoop dat Pisani meer dan één paar ogen kan openen met deze bloemlezing van verkwisting en op foutieve gronden genomen beslissingen. Het gaat per slot van rekening om mensenlevens.

Door Koen Vingerhoets (toegevoegd op 01/03/2011)

  • Auteur: Elizabeth Pisani
  • ISBN: 9789046803912
  • Pagina's: 335
  • Prijs: EUR Bestel dit boek
  • Uitgever: Nieuw Amsterdam Uitgevers

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons