Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Mei 1940


Mei 1940 "Mei 1940" focust op het leven voor de inwoners van BelgiŽ in de maand mei van 1940. Naast een beschrijving van de politieke en militaire gebeurtenissen, worden de menselijke aspecten van de Tweede Wereldoorlog, zoals die zijn intrede deed op 10 mei 1940, zo waarheidsgetrouw mogelijk beschreven. Daarbij wordt een gevoel van empathie geÔnduceerd die de lezer aanstuurt naar een zekere reflectie over deze gepasseerde gruwel.

Naast een beschrijving van de aanloop naar de Duitse invasie, passeren alle belangrijke data in deze eerste maand de revue. Naakte feiten zoals bij voorbeeld de verhuis van koningin Elisabeth naar de villa Maskens in De Panne, worden chronologisch verteld en geven een gedetailleerde blik achter de schermen. Rijkelijk geÔllustreerd met getuigenverklaringen wordt tegen de achtergrond van vaststaande feiten het beeld geschetst hoe het voor de gewone man in de straat geweest is. Verder illustreren deze verklaringen de emotionele lading die deze oorlog gehad heeft op de bevolking. Wat gaat de toekomst brengen?

De getuigenverslagen geven blijk van een grote onzekerheid die neerdaalde over het land, alsook met de ermee gepaard gaande angsten en groeiende machteloosheid. De ene dag betaalt de bezetter het eten dat hij nodig heeft, de andere dag worden er mensen gefusilleerd. Blijven of vluchten? Zowat de helft van de bevolking beslist voor het laatste. Verhalen van beide beslissingen zijn opgenomen: beschrijvingen van het alledaagse leven onder de bezetter staan tegenover de chaos van de Ďvluchtí. Heel nauwkeurig wordt het gevoel beschreven van een vrouw die met haar kinderen naar Frankrijk vlucht, hoe ze onderweg moet schuilen voor de bombardementen, hoe ze ís avonds een plaats moet zien te bemachtigen om te kunnen slapen met haar kroost. De wanhoop die haar overspoelde wordt duidelijk wanneer blijkt dat, aangezien ze zelf geen melk heeft meegenomen, de koeien in de wei reeds gemolken zijn door anderen.
Ondanks het overwicht van de Duitse aanvaller, gaf de bevolking zich toch niet zomaar gewonnen. Zo werd ervoor gezorgd dat waardevolle stukken niet verloren zouden gaan in de handen van de bezetter, als voorbeeld de verhuis van het Lam Gods naar Frankrijk.

Naast een kenschets van hoe het er aan toe ging in BelgiŽ is er eveneens aandacht voor het leven van de Belgen die als gevolg van de invasie in het buitenland neerstreken. Ook hun terugkeer wordt levensecht voorgesteld: wat staat ons te wachten, zijn mijn bezittingen er nog? Het bleek zelfs dat sommigen reeds voor de Belgische capitulatie terugkeerden.

Een meeslepend boek waarin feiten afwisselend geÔllustreerd worden met doorleefde getuigenverslagen. Volgens de auteurs het eerste allesomvattende boek in het Nederlands over de grootste volksverhuizing in BelgiŽ.

Misjoe Verleyen en Marc de Meyer studeerden beiden Geschiedenis aan de K.U.Leuven.


Door Anh Ly Mai (toegevoegd op 25/12/2010)

  • Auteur: Misjoe Verleyen / Marc De Meyer
  • ISBN: 9789022324202
  • Pagina's: 272
  • Prijs: 19.95 EUR Bestel dit boek
  • Uitgever: Manteau

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons