Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Ja-maar... huh?!


Ja-maar... huh?! “Ja-maar…huh?!” is een enigszins verbijsterende en nietszeggende titel voor een boek. Berthold Gunster, auteur en coach, is de grondlegger van het “om-denken”.

Zeer kort samengevat komt het erop neer dat mensen moeten stoppen met “ja, maar” te antwoorden op elke vraag. De techniek van het omdenken zet in op het “ja, en”. Een wereld van verschil waar de auteur zijn dagelijks brood mee verdient. Dit betekent dat een probleem niet wordt gezien als een belemmering, een al dan niet door argumenten onderbouwd iets dat innovatie in de weg staat, maar als een kans, een nieuwe mogelijkheid om verder op te bouwen.

Dat deze techniek moeilijker is dan het lijkt, spreekt voor zich. Dagelijks beperken we handelingen tot deze handelingen die we plaatsen in onze comfortzone. Alles wat buiten die zone valt, wordt aangevallen met “ja, maar” (vul hier een resem argumenten in). Gunster valt dit patroon niet aan. Integendeel zelfs. Wat hij wel doet, is uitleggen hoe deze situatie kan “omgedacht” worden naar nieuwe opportuniteiten.

Om dit omdenken te bewerkstelligen, ontwikkelde de auteur 15 strategieën, gegroepeerd in 4 basishoudingen. Het is aan de “omdenker” om op basis van de hem/haar meest geschikte basishouding een theorie te selecteren en deze toe te passen in een gegeven situatie.

De verschillende strategieën worden zeer diep uitgewerkt, en uitvoerig gelardeerd met eenvoudige en begrijpelijke voorbeelden. De “gevleugelde woorden” die boven elke strategie prijken, geven op een speelse manier aan waar het om draait.

Gans het boek(je) barst van de tips & tricks van de auteur. Het was alsof er een coach over mijn schouder meekeek terwijl ik het boek las. Wat mij betreft is dit een boeiend en geestig boekje dat op een vlotte manier nuttige en in de praktijk toepasbare kennis aan de man brengt.

Door Koen Vingerhoets (toegevoegd op 18/11/2010)

  • Auteur: Berthold Gunster
  • ISBN: 9789022994047
  • Pagina's: 267
  • Prijs: 16.31 EUR Bestel dit boek
  • Uitgever: AW Bruna

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons