Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Nacht


Nacht Elie Wiesel is een bijzonder man, dat moet wel. Hoewel ik hem persoonlijk niet ken, durf ik het toch met zekerheid te zeggen. De levenswandel die hij doorliep is zonder overdrijven uniek te noemen. Als kleine vijftienjarige werd hij samen met zijn ouders en drie zussen op transport gezet. Waarheen wist niemand...

Het hele gezin kwam aan in Birkenau of Auschwitz II. Vandaag de dag symbool voor het laagste wat een mens ooit gecreŽerd heeft, toentertijd slechts bij enkelen gekend als een verschrikkelijk oord. Bij aankomst verdwijnen zowel zijn zussen als moeder in de Ďfouteí rij, recht naar het crematorium. Vader en zoon hebben enkel zichzelf nog. Na verloop van tijd worden beiden overgeplaatst naar een ander kamp: Buna. Geen kamp met een bijzondere weerklank in de geschiedenisboeken maar dat zal de voormalige kampbewoners worst wezen. Ze hebben er net zoals alle andere gedeporteerden afgezien, week na week.

Toen de geallieerden dichterbij kwamen, ontstond er paniek bij de Duitsers. In allerijl ontruimden ze de kampen. Iedereen die ook nog maar een beetje in staat was om te wandelen moest de dodentochten ondernemen. Urenlang doorheen sneeuwbuien wandelen met als doel het bereiken van een kamp waar de omstandigheden zomogelijk nog slechter waren. Tijdens deze tocht naar Buchenwald stierf Wiesels vader, een nieuwe domper.

Doorheen dit irreŽle traject kampt de jonge Hongaar met heel wat vragen. Voor zijn verplichte deportatie was hij nog intensief bezig met zijn geloof, nu stelt hij zich vragen bij alles en iedereen. In een wereld die van goedheid verlaten lijkt te zijn, is dit niet verwonderlijk. Meermaals vraagt hij zich af waar zijn barmhartige God zich bevindt, net wanneer zijn volk Hem zo zou kunnen gebruiken.

Elie Wiesel (RoemeniŽ, 1928) publiceerde meer dan veertig fictie- en non-fictieboeken, die veelvuldig zijn bekroond. Hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1986. Hij woont met zijn vrouw en zoon in New York. In 2007 verschijnen ook zijn memoires bij J.M. Meulenhoff.

Door PieterJan Viaene (toegevoegd op 06/10/2006)

  • Auteur: Elie Wiesel
  • ISBN: 9029077832
  • Pagina's: 144
  • Prijs: EUR Bestel dit boek
  • Uitgever: Meulenhoff

Stuur dit artikel naar een vriend - Stuur dit artikel naar een vriend(in)

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons