Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Vlaams toerisme groeit ondanks terreurdreiging

(20/03/2016) De toeristische aankomsten (+2,2%) en overnachtingen (+0,7%) zijn vorig jaar opnieuw gegroeid in Vlaanderen. De terreurdreiging, die een schaduw wierp op de maanden november en december, kon de verdere groei niet beletten. “Mooi dat de groei zich verder doorzet”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Dit geeft energie om onze Vlaamse troeven verder in de verf te zetten, om zo nog meer buitenlandse bezoekers te verleiden tot een bezoekje”.


Na de terreurdreiging van november en december werd gevreesd voor de toeristische sector in Vlaanderen (inclusief Brussel). Uit de voorlopige cijfers van Toerisme Vlaanderen blijkt nu dat 2015 toch een groeijaar was. In 2015 steeg het aantal overnachtingen (+0,7%, een toename van ongeveer 190.000 overnachtingen). Het aantal overnachtingen op naam van landgenoten bleef ongeveer stabiel (-0,5%), maar het aantal buitenlandse overnachtingen steeg (+1,8%). Ook het aantal aankomsten steeg (+2,2%, een toename van ruim 250.000 aankomsten), zowel bij binnenlandse (+2,3%) als bij buitenlandse bezoekers (+2,1%).

De terreurdreiging van eind 2015 kon het jaar niet verpesten voor de toeristische sector. Toch zijn de maanden november en december spelbrekers. Het aantal aankomsten van buitenlandse bezoekers daalde in die maanden met respectievelijk 12% en 15% (-140 000). Het aantal toeristische overnachtingen van buitenlandse bezoekers daalde respectievelijk met 14% en 15% (-300.000). Toerisme Vlaanderen berekende dat de groei van 2015 zonder de gebeurtenissen rond terrorisme nog veel uitgesprokener zou geweest zijn: een groei van 2,5% bij de overnachtingen en 4,1% bij de aankomsten. De toeristische sector heeft de terreurdreiging gevoeld, maar de groei is niet gestopt, integendeel.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts ziet de toeristische sector graag goed boeren. “Vlaanderen investeert al lang in toerisme, en dat loont duidelijk”, zegt Weyts. “We investeren resoluut in de uithangborden die Vlaanderen uniek maken. De Vlaamse Meesters, want we zijn de bakermat van eeuwenoud vakmanschap. Flemish Food, want in Vlaanderen kan je genieten aan elke tafel en elke toog. Onze wielercultuur, want Vlaanderen is de thuis van de flandriens. Meer buitenlandse bezoekers zijn meer klanten voor onze toeristische sector: een deeltje van onze economie dat niet delokaliseerbaar is, en veel jobs genereert, ook voor laaggeschoolden. We mikken op verdere groei in 2016”.

Alle voorlopige cijfers 2015 staan online via www.toerismevlaanderen.be/cijfers.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons