Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

PVDA solidair met getroffen werknemers Tenneco: "De winst van Volvo Cars verdriedubbelt, maar personeel Tenneco betaalt de rekening."

(18/03/2016) Gent - Naast Faurecia en Tower grijpt nu ook toeleverancier Tenneco Automotive naast een nieuw contract met Volvo Cars. De PVDA drukt haar solidariteit uit met het getroffen personeel, en wijst Volvo Cars met de vingers. "De winst van Volvo Cars verdriedubbelde in 2015. En toch moet de winstmarge verder omhoog en krijgen de toeleveranciers te horen dat het opnieuw 15 procent goedkoper moet. Nu al drie toeleveranciers krijgen de bons. Dat is onaanvaardbaar."


Tenneco Automotive is het derde toeleveringsbedrijf op rij dat naast een nieuw contract met Volvo Cars grijpt. Voor Tenneco dreigt een uitdoofscenario in 2019, maar de werknemers zullen de gevolgen al vanaf 2017 voelen als er geen nieuwe activiteiten worden gevonden voor de Gentse Tenneco-vestiging.

De PVDA toont haar solidariteit met het getroffen personeel en wijst op de historische winstcijfers van Volvo Cars. Oost-Vlaams PVDA-voorzitter Tom De Meester: "De winst verdriedubbelde in 2015. Dat is te danken aan het harde werk van alle automobielarbeiders, of ze nu bij Volvo Cars of bij de toeleveranciers werken. Nooit verkocht Volvo Cars meer auto’s. En toch moet de winstmarge verder omhoog en krijgen de toeleveranciers te horen dat het opnieuw 15 procent goedkoper moet. In wat voor een maatschappij zijn wij terechtgekomen?”
De winstmarge per wagen steeg op een jaar tijd van 1,5% naar 4%, voegt de PVDA er aan toe. "Maar de CEO merkt op dat de ze pas halfweg zijn, het doel is een winstmarge van 8%, zoals de Duitse concurrenten", aldus De Meester. "Om die winstmarge per wagen te verhogen, moet Volvo elders kosten zien te besparen. Volvo doet dit onder meer door telkens hogere eisen te stellen aan zijn toeleveranciers en door de productiviteit van de werknemers van Volvo Car zelf en in de toeleveringsbedrijven alsmaar op te drijven. De stijgende productiviteit gaat samen met een steeds toenemende werkdruk."
Twee andere toeleveranciers in de Gentse kanaalzone kregen evenmin uitsluitsel over een nieuw contract met Volvo. Het gaat om SAS en Benteler. Samen met Faurecia, Tenneco en Tower Automotive gaat het om meer dan duizend jobs.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons