Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

N-VA: Daarkom sluit deuren: de aanhouder wint

(18/03/2016) De Vlaamse Regering heeft beslist dat Daarkom, het Vlaams-Marokkaans Culturenhuis in Brussel, de deuren moet sluiten. Al jaren pleit Karl Vanlouwe, Vlaams volksvertegenwoordiger uit Brussel (N-VA), voor een oplossing voor dit probleemdossier: “Van bij de aanvang ben ik zeer kritisch over de werking van Daarkom. Dat nu ook de regering beseft dat dit een geldverslindend project is dat beter stopgezet wordt, stemt mij gelukkig. De aanhouder wint.”


In 2003 ontstonden de eerste ideeën voor een Vlaams-Marokkaans culturenhuis. De Vlaamse Gemeenschap, vertegenwoordigd door toenmalig minister Bert Anciaux (toen Spirit, nu sp.a), sloot in 2006 met de Marokkaanse overheid een akkoord over de oprichting van Daarkom. Halsoverkop werd in juni 2006 beslist om het exclusieve pand 'La Gaité' in hartje Brussel hiervoor te huren.

Het project was nog maar net uit de startblokken en de problemen stapelden zich al op. De kosten voor Daarkom liepen in 2011 reeds op tot een kleine 6 miljoen euro, terwijl het op dat moment nog geen enkele dag open was geweest. Het 50-50 financieringsmodel tussen Vlaanderen en Marokko werd ook niet nagekomen. Tegenover de 6 miljoen vanuit Vlaanderen, stond slechts 1 miljoen langs Marokkaanse zijde. “Daarkom is van bij het begin een geldverslindend project geweest. Dit geld had veel beter besteed kunnen én moeten worden”, zegt Vanlouwe daarover.

Ook na de opening in september 2011 hielden de problemen aan. Anciaux was ondertussen geen bevoegd minister meer, maar werd aangeduid als vertegenwoordiger van de Marokkaanse (!) overheid in de Raad van Bestuur. Verschillende directeurs en twee crisismanagers passeerden de revue maar veel activiteit werd er niet waargenomen in Daarkom. Karl Vanlouwe is tevreden dat de Vlaamse Regering heeft doorgezet en na lang onderhandelen met de Marokkaanse overheid nu eindelijk beslist heeft om de deuren van Daarkom te sluiten en de Vlaams-Marokkaanse culturele samenwerking anders te organiseren. “Beter laat dan nooit. Het blijft erg jammer dat er zoveel belastinggeld is uitgegeven zonder aanwijsbaar resultaat, maar dat houdt gelukkig nu op. Van bij de start heb ik me vastgebeten in dit dossier, en uiteindelijk heeft dat geloond. De aanhouder wint”, besluit het N-VA-parlementslid.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons