Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Earth Hour - WWF betreurt passiviteit van de regering na Klimaattop

(18/03/2016) Brussel, 18 maart 2016 Ė Earth Hour, de jaarlijkse actie van WWF om de wereld te mobiliseren voor het klimaat, heeft plaats morgen van 20u30 tot 21u30. Bij deze gelegenheid hebben WWF en 28 andere organisaties Eerste Minister Charles Michel uitgenodigd om zich te engageren voor alle Belgen om een Nationaal Klimaatplan op tafel te leggen voor het einde van 2016. WWF betreurt het feit dat ze geen antwoord kregen van de premier en in het algemeen de passiviteit van de Belgische regering voor de bescherming van het klimaat en een levende planeet. Wereldwijd doen dit jaar een record aantal van 178 landen mee aan Earth Hour.Sinds december 2015 en de klimaattop in Parijs bestaat er een globaal klimaatakkoord dat geldt voor alle landen van de wereld. Elk land moet nu zijn deel doen en de juiste beslissingen nemen. Voor WWF moet er in BelgiŽ dringend een Nationaal Klimaatplan komen dat coherente klimaatactie organiseert in heel het land. Dit plan moet er absoluut liggen voor het einde van dit jaar en moet gevolg geven aan concrete maatregelen, vooral voor de energietransitie, mobiliteit, isolatie van gebouwen enz.

De federale overheid heeft de verantwoordelijkheid om dit plan vorm te geven en ervoor te zorgen dat BelgiŽ zijn Europese klimaatdoelen voor 2020 realiseert (Volgens het Europees Milieu Agentschap is de kans klein dat we deze nog halen). WWF heeft daarom enkele weken geleden in deze zin een officiŽle brief gestuurd aan de Eerste Minister, medeondertekend door 28 andere organisaties die de Belgische civiele maatschappij vertegenwoordigen. Tot op vandaag hebben we echter geen antwoord gekregen op dat verzoek.

Antoine Lebrun, Directeur van WWF-BelgiŽ: ę Earth Hour was een perfecte gelegenheid voor onze Eerste Minister, drie maanden na de klimaattop, om zich te engageren opdat ons land eindelijk zijn deel zou doen tegen de klimaatverandering. De urgentie was nooit zo groot en toch blijft ons land onbeweeglijk aan de zijlijn staan. We zullen blijven druk uitoefenen op onze regering met het geheel van de civiele maatschappij, tot dat de regering haar verantwoordelijkheid neemt.Ē

Earth Hour, dat is actie nemen voor de planeet
Niet alleen de politiek maar iedereen heeft een rol te spelen. Al 9 jaar vraagt WWF met Earth Hour aan mensen om een uur het licht uit te doen, als symbolische actie om hun bezorgdheid te tonen voor het klimaat. Dit jaar blijft die oproep geldig maar richt de campagne zich op de digitale actie. WWF heeft een reeks originele en inspirerende ecotips gepubliceerd op de sociale media en moedigt mensen aan om deze in praktijk te brengen en te delen.

Earth Hour, een massale en unieke mobilisatie
Earth Hour is de grootste mondiale actie voor de planeet en het klimaat. Sinds zijn start in 2007 in Sydney heeft de actie een enorme uitbreiding gekend Ė dit jaar doen 178 landen en 7000 steden mee. Meer dan 10.400 lokale en nationale gebouwen doven deze zaterdag 19 maart de lichten, tussen 20u30 en 21u30, waaronder het Atomium in BelgiŽ. De reden van dit succes is de groeiende bezorgdheid van de burgers van de wereld tegenover de bedreiging van de klimaatverandering, en de dringende noodzaak om oplossingen te vinden.
Earth Hour is een heel krachtige symbolische actie, uniek in de wereld, die toelaat om honderden miljoenen mensen rond eenzelfde boodschap te verenigen: Ďlaat ons de planeet en ons klimaat beschermen. Deze symbolische actie is een platform waarop duizenden individuele initiatieven zich enten. In vele landen worden petities gelanceerd, bossen herbeplant, nieuwe beschermde zones geÔnstalleerd, conferenties georganiseerd en nog vele andere zaken. Het doel van Earth Hour was en is nog steeds om mensen toe te laten om van zich te laten horen in verband met politieke beslissingen die invloed hebben op het klimaat en het milieu, en dus ook op henzelf. Het doel is om de inspiratie van dit symbolische uur om te zetten in dagelijkse acties en ook om oplossingen voor de klimaatverandering de wind in de zeilen te blazen.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons