Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

N-VA: Asielcrisis: Geen blanco cheque voor Turkije

(18/03/2016) De Europese staats- en regeringsleiders bereikten donderdagavond laat overeenstemming over hun onderhandelingsstandpunt. Vandaag, vrijdagmorgen 8 uur, zullen Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en huidig Europees voorzitter Mark Rutte het standpunt voorleggen aan de Turkse premier Davutoglu. Als alles vlot verloopt zullen daarna om 13 uur alle 28 Europese leiders samenzitten met Davutoglu om een deal te sluiten over het terugsturen van migranten die Griekenland illegaal bereiken, en het hervestigen van een maximum aantal Syrische vluchtelingen in Europa.


Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA): "Premier Charles Michel was erg duidelijk bij het binnengaan van de vergadering, aan de onderhandelingstafel, én op de persconferentie na de top. Beter geen akkoord met Turkije, dan een slecht akkoord. En in geen geval mag de EU een blanco cheque geven aan Turkije. Dat moet inderdaad de houding zijn waarmee de EU aan tafel zit. We mogen niet toegeven aan chantage vanuit Ankara."

Op de vergadering gisterenavond werd verder gewerkt op de ontwerptekst die Tusk eerder voorbereidde. Op enkele punten is de bewoording aangescherpt en verfijnd, maar de essentie is integraal overeind gebleven.

"Het is duidelijk dat Tusk de touwtjes strakker in handen houdt. Dat is een erg goede zaak, want zo worden de wereldvreemde visies van sommige Europese leiders ingedamd", stelt Loones, daarbij doelend op het feit dat Angela Merkel steeds meer geďsoleerd komt te staan. "We weten wat Turkije vraagt: geld, visaliberalisering zodat Turken makkelijker naar de EU kunnen reizen, en perspectief op toetreding tot de EU. Op geen enkele van deze punten blijken de Europese leiders bereid een blanco cheque te tekenen. Turkije moet zich eerst bewijzen. Onze analyse van het ontwerpakkoord die we gisteren communiceerden, blijft volledig gelden: voor wat hoort wat; geen toetreding tot de Unie; sterke stellingnames rond een maximumlimiet van te hervestigen vluchtelingen en een noodzakelijke aanpak van álle routes over zee én land". Het N-VA-persbericht van gisteren kan u hier lezen. Dit persbericht blijft ook na gisterenavond volledig relevant.

Welke verfijningen werden gisterenavond aangebracht aan de tekst? Loones: "Sommigen zijn bezorgd om de juridische rechtmatigheid van het akkoord en vragen meer garanties voor de mensen die teruggestuurd worden naar Turkije. Dit zat al vervat in de ontwerptekst die Tusk uitschreef, maar wordt nu nog meer gedetailleerd uitgewerkt. Turkije moet zich engageren om de relevante internationale standaarden toe te passen. Dat is een goede zaak." Ook de passages rond de realisatie van safe zones werd meer uitgeschreven en rond Europese financiële steun voor illegale vreemdelingen die vanuit Turkije naar derde landen worden teruggestuurd. Dit alles binnen het kader van Tusks eerdere ontwerptekst.

Loones: "Het Europese onderhandelingmandaat is duidelijk. Nu moet Turkije over de brug komen en de daad bij zijn woord voegen. Pas wanneer het effectief overgaat tot het terugnemen van álle illegale migranten en de instroom in Europa dus inderdaad heel sterk daalt, kan deze deal tot stand komen. En al te wilde wensdromen over Europees lidmaatschap of vrijpasjes voor alle Turken om naar de EU te reizen zal Erdogan dus moeten opbergen. Daar moeten álle bestaande voorwaarden volop blijven gelden."

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons