Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Open VLD: Vaste benoeming in onderwijs mag geen heilig huisje zijn

(15/03/2016) Ann Brusseel vraagt om debat hierover wl te voeren, om instroom nieuwe leerkrachten te bevorderen

De onderwijskoepel van de Vlaamse steden en gemeenten organiseerde een bevraging bij directeurs over het lerarenloopbaanpact. Deze kwam tot de vaststelling dat de aanhang voor de vaste benoeming flink geslonken is. Slechts n vijfde van de 450 respondenten houdt eraan vast, aldus de krant De Morgen. Tot dergelijke bevinding kwam ook Vlaams Volksvertegenwoordiger Ann Brusseel toen ze de leraren bevroeg in een eigen enqute. Van de meer dan 3500 respondenten gaf de helft aan dat de vaste benoeming mocht verdwijnen. Tijd om het debat hierover te voeren, zegt Brusseel.


De bekommernissen van de directies van OVSG sluiten aan bij deze van andere personeelsleden. De vraag naar een degelijke contractuele formule bevestigt dat het onderwijsveld een aantal duidelijke bekommernissen heeft: men wil meer flexibiliteit in de loopbaan, een sterkere kwaliteitsgarantie inbouwen en meer jonge leerkrachten aan boord houden. De vaste benoeming houdt die drie belangrijke doelstellingen tegen., stelt Brusseel.

Vaste benoeming zet rem op instroom nieuwe leerkrachten

Volgens minister van onderwijs, Hilde Crevits, ligt de vaste benoeming tijdens de bespreking van het lerarenloopbaanpact niet op tafel. De koepels staan echter wel open voor een discussie hierover. Het is begrijpelijk dat de minister liever het heilig huisje van de benoeming overeind laat, zegt Brusseel, Het ligt niet alleen moeilijk bij de vakbonden omwille van de werkzekerheid, maar ook de Vlaamse regering ziet een ommezwaai met grote financile gevolgen niet meteen zitten. Meer vaste benoemingen betekenen een fikse besparing voor de Vlaamse overheid, omdat ze aan de benoemden een pak minder sociale bijdragen moet betalen. Dat de kosten voor later zijn, met name de hogere pensioenen, is niet de zorg van de Vlaamse overheid van vandaag.

Voordelen behouden, maar nadelen wegewerken

Voor Open Vld moet het debat wl gevoerd worden. We moeten op zoek naar een statuut dat eenvoudig, duurzaam en flexibel is. Laten we de nadelen van de vaste benoeming nu eindelijk eens aanpakken. Daarvoor moeten de voordelen ervan voor de leraar echt niet sneuvelen. Het onderwijs moet bekend worden als een stabiele maar ook boeiende sector, waar inspanningen beloond worden met meer dan een statuut en waar specialisatie en promotie mogelijk zijn. Dan zullen meer mensen jongeren en zij-instromers kiezen voor een job in het onderwijs.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons