Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

BelgiŽ en het IMF sluiten kaderakkoord om partnerschap inzake capaciteitsopbouw te versterken

(14/03/2016) De Belgische regering en het Internationaal Muntfonds (IMF) sloten vandaag een kaderakkoord inzake capaciteitsopbouw. Het akkoord zal de basis leggen voor een ruimer partnerschap om in ontwikkelingslanden de economische instellingen te versterken en de economische resultaten te verbeteren, in overeenstemming met de doelstellingen van duurzame economische groei en armoedebestrijding.Deputy Managing Director Carla Grasso van het IMF verklaarde het volgende: ĎWe danken BelgiŽ voor de steun aan het werk van het IMF inzake capaciteitsopbouw. Onze gezamenlijke inspanningen hebben in de partnerlanden van BelgiŽ in Afrika en elders al tot aanzienlijke resultaten geleid. We stellen het ook op prijs dat BelgiŽ het voortouw neemt in het e-learninginitiatief van het IMF, waar nu ruim 10.000 mensen wereldwijd gebruik van kunnen maken. Met dit kaderakkoord proberen we ons partnerschap met BelgiŽ inzake capaciteitsopbouw verder te ontwikkelen. We zijn tevreden met de deelname van BelgiŽ aan het Revenue Mobilization Trust Fund (RMTF), waarmee het zijn jarenlange streven naar een beter belastingbeleid en -beheer nog kracht bijzet.Ē

ďDe Belgische regering is een trotse IMF-partner en zal graag blijven samenwerken aan capaciteitsopbouw, waarbij de nadruk ligt op duurzame inclusieve groei en op een op rechten gebaseerde benadering van ontwikkelingssamenwerking. Zoals voorzien in de Addis Abeba Actie Agenda, die het financiŽle kader schept voor de uitvoering van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, vindt BelgiŽ dat een billijke en doeltreffende mobilisatie van binnenlandse inkomsten uitermate belangrijk is, vooral voor de minst ontwikkelde en de fragiele landen. Dit vermindert hun afhankelijkheid van hulp en helpt hun herstel en menselijke ontwikkeling mee financieren. Daarom nemen we deel aan het RMTF", aldus Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post.

Achtergrondinformatie

Sinds 2007 steunt BelgiŽ IMF-initiatieven inzake capaciteitsopbouw in uiteenlopende domeinen. Dit gaat om zowel online- en persoonlijke opleidingen, maar ook om veel projecten voor de opbouw van economische instellingen in de partnerlanden. BelgiŽ droeg ook als een van de eerste landen bij aan het Tax Policy and Administration Trust Fund, dat inkomsten helpt mobiliseren in landen met een laag inkomen. In 2017 gaat onder het nieuwe RMTF-label een nieuw vijfjarenprogramma van start.

Het IMF helpt zijn lidstaten capaciteit opbouwen, door technische bijstand en opleidingen, voorts door economisch en financieel toezicht te houden en leningen te verstrekken. De technische bijstand van het IMF helpt lidstaten efficiŽntere economische instellingen, juridische kaders en juridisch beleid uit te bouwen om economische stabiliteit en groei te stimuleren. Opleidingen stellen de functionarissen in de lidstaten beter in staat economische ontwikkelingen te analyseren en efficiŽnte beleidsmaatregelen op te stellen en uit te voeren.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons