Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Grootste Belgische economische missie naar IndonesiŽ, van 12 tot 19 maart 2016: #BEmissionIDN

(14/03/2016) Een omvangrijke Belgische economische missie, geleid door HKH prinses Astrid, die ZM koning Filip vertegenwoordigt, gaat van 12 tot 19 maart 2016 naar IndonesiŽ. Tijdens de zesdaagse reis brengen de 301 deelnemers een bezoek aan drie Indonesische steden: Jakarta, Bogor en Bandung. Liefst vier ministers vergezellen de prinses op haar missie:


ē Dhr. Pieter De Crem, federaal staatssecretaris voor Buitenlandse Handel (vervangt vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders)
ē Dhr. Jean-Claude Marcourt, viceminister-president en minister van Economie, Industrie, Innovatie en Digitalisering in de Waalse Gewestregering en viceminister-president en minister van Hoger Onderwijs, Wetenschappelijk Onderzoek en Media van de Federatie WalloniŽ-Brussel
ē Dhr. Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport
ē Mevr. Cťcile Jodogne, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevoegd voor Buitenlandse Handel en Investeringen en minister van de Franse Gemeenschapscommissie belast met Ambtenarenzaken en Gezondheidsbeleid

Dit is de vijfde dergelijke Belgische economische missie naar IndonesiŽ. Met 301 deelnemers is deze grootste Belgische missie ooit aan IndonesiŽ een mijlpaal in de almaar hechtere banden tussen beide landen. Eerdere missies hadden plaats in 1970, 1978, 1985 en 2008, telkens onder leiding van een lid van de Belgische koninklijke familie. Destijds leidde kroonprins Albert de eerste drie missies, voor hij Koning der Belgen werd in 1993. Koning Filip leidde de recentste missie van 2008, toen nog als kroonprins.

In totaal werd in 2014 voor 9,5 miljard euro aan goederen uit de Europese Unie (EU-28) naar IndonesiŽ uitgevoerd. BelgiŽ had een aandeel van 4,8 %, waardoor het de 6e grootste goederenexporteur naar IndonesiŽ in de EU is. BelgiŽ is ook de 6e grootste invoerder van Indonesische goederen in de EU. In 2014 waren chemische producten goed voor 30 % van de totale Belgische export naar IndonesiŽ, gevolgd door machines en apparatuur (21 %) en dierlijke producten (11 %).

In totaal schreven 127 bedrijven zich in voor de economische missie. Ze zullen deelnemen aan de ruim 500 B2Bís, conferenties op hoog niveau, seminaries, officiŽle vergaderingen, netwerkmogelijkheden en culturele evenementen die de vijf hoofdorganisatoren voor hen hebben klaarstaan. In die week zullen Belgische bedrijven en officiŽle instanties in totaal 24 contracten en memoranda van overeenstemming tekenen met hun Indonesische partners en collegaís. De drie gewestelijke exportagentschappen (FIT, AWEX en BI&E), het Agentschap voor Buitenlandse Handel en de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken werkten in nauw overleg met hun Indonesische gastheren een programma van zakenopportuniteiten uit voor de deelnemende Belgische bedrijven en hun Indonesische partners.

De economische missie spitst zich toe op enkele sectoren die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van de Indonesische economie en waarin Belgische bedrijven expertise van wereldklasse kunnen leveren. De maritieme sector krijgt een prominente plaats op de agenda, met een Maritieme Top op woensdag 16 maart. Op maandag 14 maart ontvangt het Indonesische ministerie van Transport de deelnemers.

Op een seminarie over duurzame landbouw in Bogor staat de agrovoedingssector centraal. Voorts kunnen de Indonesische gastheren kennismaken met de Belgische keuken en gastronomie tijdens de officiŽle Belgische receptie en een speciaal Ďshow cooking eventí. Twee Belgische chef-koks, een sommelier en een chocolatier zullen erop toezien dat ze uitsluitend de fijnste Belgische ingrediŽnten krijgen voorgeschoteld.

Energie en schone technologie is het derde aandachtspunt tijdens de missie. Op dinsdag 15 maart wordt een Belgisch-Indonesische ĎCleantech Summití gehouden.

Het bezoek aan Bandung op donderdag 17 maart zal in het teken staan van Smart Cities. Deze stad heeft immers een rijke ervaring op het gebied van intelligente organisatie van het leven in de stad.

Naast deze hoofdthemaís gaat de missie op zoek naar kansen om de academische en culturele samenwerking te stimuleren, vooral in de aanloop naar Europalia 2017, wanneer IndonesiŽ gastland is van het festival. Europalia IndonesiŽ zal het Europese publiek laten kennismaken met Ďs lands kunst en cultuur, in de ruimste zin van het woord.

Het "5 Beaufort" blaaskwintet, dat deel uitmaakt van het vermaarde Nationaal Orkest van BelgiŽ, zal tweemaal optreden tijdens de missie. "From Belgium with Love", speciaal gecreŽerd door de bekende Belgische componist Dirk Brossť, zal door hen gebracht worden.

Meer info over de Belgische economische missie vindt u op http://www.belgianeconomicmission.be/ of op twitter met de hashtag #BEmissionIDN.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons