Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

PVDA wees al drie keer op “vergeten loonsverhoging” Van Overtveldt

(10/03/2016) Waarom werd het loon van minister van Financiën Johan Van Overtveldt in de begroting van 2016 verhoogd van 223.000 naar 226.000 euro, terwijl dat voor de andere ministers 223.000 bleef? PVDA-volksvertegenwoordiger Marco Van Hees stelt de vraag al vier maanden aan Van Overtveldt zelf en aan minister van Begroting Wilmès. Een antwoord blijft uit.


Eind 2015 stelde Marco Van Hees de vraag een eerste keer in de Kamercommissie Financiën, tijdens de debatten over de begroting van 2016. De ministers Van Overtveldt en Wilmès waren daarbij beiden aanwezig, maar meer dan een meewarig lachje kwam er niet over hun lippen.

Toen er in de plenaire zitting van de Kamer moest gestemd worden over de begroting, bracht de PVDA-volksvertegenwoordiger de kwestie nog eens ter sprake. Opnieuw volkomen radiostilte bij de ministers.

Poging nummer drie dan maar. Marco Van Hees stuurde op 30 december 2015 een schriftelijke vraag naar de minister van Begroting. “Aangezien ik tijdens de begrotingsbesprekingen in de commissie en het plenum geen antwoord heb gekregen op mijn vragen hieromtrent, stel ik u deze vraag langs schriftelijke weg”, schreef hij. (Lees hier de vraag van Marco Van Hees) De minister had tot 29 januari 2016 tijd om te antwoorden, maar het Bulletin van Vragen en Antwoorden was genoodzaakt de vraag te publiceren zonder het antwoord.

Alhoewel er via parlementaire weg nog geen antwoord kwam, vernemen we vandaag via de pers dat het om een “kleine administratieve vergissing” gaat. “Een kleine vergissing?”, reageert een verbaasde Marco Van Hees. “Liever een vergissing van 3.000 euro dan van 3 miljard, natuurlijk, maar hoe kan een minister een begroting laten passeren waarin zijn eigen loon zonder reden met 3.000 euro stijgt? Als een gewone werknemer zo’n loonsverhoging vaststelt op zijn loonbrief zou hij zeker reageren. En waarom werd die ‘kleine vergissing’ niet rechtgezet nadat ik de minister er herhaaldelijk op wees? En dan zwijg ik nog over het gebrek aan respect voor de parlementaire controle door te weigeren op mijn vragen te antwoorden. Minister Van Overtveldt hamerde altijd op ‘goed bestuur’, toen hij zelf nog in de oppositie zat, maar nu stapelt hij de blunders op. Denk ook maar aan de ‘grote vergissing’ over de fiscale inkomsten.”

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons