Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

PvdA: Vlaamse stroom allerduurste door Turteltaks

(10/03/2016) Onze stroomfactuur breekt alle records sinds de invoering van de Turteltaks op 1 maart. In vergelijking met onze buurlanden betaalt een gemiddeld Vlaams gezin in maart maar liefst 46 procent méér voor elektriciteit, berekende de PVDA-studiedienst. Daarmee is Vlaanderen duurder dan al onze buurlanden. Het prijsverschil met Frankrijk loopt op tot 445 euro per jaar, Nederland is zelfs 487 euro goedkoper.“Duurzaam energie zou een basisrecht moeten zijn”, zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens, “In werkelijkheid wordt het steeds meer een luxeproduct. Door de Turteltaks, de btw-verhoging naar 21%, en andere regeringsmaatregelen is stroom bij ons de helft duurder dan in onze buurlanden. De energiefactuur lijkt wel een tweede aanslagbiljet van de belastingen.”

Hoewel onze stroomfactuur de allerduurste is van al onze buurlanden, krijgen we daar weinig voor in de plaats. Vlaanderen blijft steken op een schamele 10,5 procent hernieuwbare stroomproductie, terwijl Nederland een aandeel van 11,4 procent haalt. Frankrijk haalt 18,3 procent, Duitsland zelfs 28,2 procent. Peter Mertens: “We krijgen de vuilste stroom, aan de duurste prijs.”

De PVDA wil de energieprijs voor de gezinnen omlaag en voert campagne voor de afschaffing van de Turteltaks. De linkse oppositiepartij start een info- en petitiecampagne, en stapt ook naar het Grondwettelijk Hof. “De Turteltaks is niet alleen onrechtvaardig en onwettelijk”, zegt Peter Mertens”, maar ook totaal overbodig. “We berekenden een waterdicht alternatief voor de Turteltaks. Ons 'PayBackPlan' brengt 495 miljoen euro op, evenveel als de Turteltaks moet opbrengen. Op die manier kan de Turteltaks geschrapt worden, zowel voor gezinnen, zelfstandigen, mensen met elektrische verwarming en kleine bedrijven.” De PVDA wil concreet een 'zonneplantagetaks' heffen op de luxerendementen van commerciële zonneplantages, biomassacentrales vervangen door publieke investeringen in zonne- en windenergie, en een groter deel van de nucleaire winsten van Electrabel afromen.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons