Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

N-VA: Rekenhof moet erkenning opleidingen onder de loep nemen

(10/03/2016) De Vlaamse overheid financiert kwakzalverij, zo leek het maanden geleden. De zogenaamde ‘Levensschool’ aanvaardt opleidingscheques voor een levensgevaarlijke kankertherapie. De school kan dat op basis van een erkenning van de school door de sociale partners voor betaald educatief verlof. Vlaams Parlementslid Jan Hofkens (N-VA) was gechoqueerd: “Het verhaal van de Levensschool toont aan dat de wijze waarop opleidingen vandaag erkend worden mank loopt. Daarom is het parlement mij gevolgd in mijn voorstel om het Rekenhof, als onafhankelijke instelling, de werkwijze van de erkenning van opleidingen te laten controleren en aanbevelingen te formuleren. Dat is geen parlementaire spielerei: het is al van 2008 geleden dat het Vlaams Parlement het Rekenhof met zo’n opdracht gelastte.”Tijdens de opleiding gezondheidsconsulent aan de ‘Levensschool’ wordt de zogenaamde 'Nieuwe Germaanse Geneeskunde' onderwezen, een theorie waarvan de bedenker, Ryke Geerd Hamer, zowel in Duitsland als in Frankrijk al met het gerecht in aanraking kwam. Dat dergelijke opleiding kon gevolgd worden met opleidingscheques doet alleszins de wenkbrauwen fronsen, vindt Hofkens.

De opleiding tot gezondheidsconsulent werd immers erkend door het Paritair Comité van de Gezondheidszorg (PC 330) om in aanmerking te komen voor betaald educatief verlof. Dat gebeurde onder meer in 2015, nadat de opleiding eerder voor enkele jaren geschrapt was. Jan Hofkens (N-VA), Vlaams Parlementslid en lid van de commissie Werk in het Vlaams Parlement, heeft zich in het dossier verdiept. “Via het betaald educatief verlof en via de opleidingscheques investeert de gemeenschap middelen in een opleiding die helemaal niet koosjer is. Daarom nam ik het initiatief om een onafhankelijke instantie aan het werk te zetten: het Rekenhof moet het huidige erkenningsmechanisme onderzoeken. Dergelijke opdracht werd door het Vlaams Parlement de laatste keer goedgekeurd in 2008.”

Een goed opleidingsbeleid is essentieel voor de positie van werknemers op de arbeidsmarkt. “Het betaald educatief verlof is een goed instrument, maar het moet wel dienen om werknemers te versterken in opleidingen die een meerwaarde bieden op de arbeidsmarkt”, zegt Hofkens. “Alleen stel ik vast dat de Vlaamse erkenningscommissie een koehandel aan erkenningen lijkt te worden. De inhoudelijke toets op arbeidsmarktgerichtheid komt op de achtergrond te staan.”

Ook goed om weten: met de zesde staatshervorming werd het betaald educatief verlof overgedragen aan het Vlaamse gewest. De aanbevelingen van het Rekenhof kunnen dan ook meegenomen worden bij de uitwerking van het nieuwe opleidingsinstrument. Hofkens: “Er moet meer professionaliteit en transparantie komen in de erkenning van opleidingen. Wij hopen dat het geheel van opleidingen tegen het licht zal worden gehouden, ook de syndicale opleidingen.”

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons