Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

N-VA: Nieuwe energiepremies Turtelboom zijn gemiste kans

(09/03/2016) De nieuwe energiepremies die Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom aankondigt, ondersteunen bestaande isolatienormen. Dat getuigt van weinig ambitie, zegt Andries Gryffroy, de energiespecialist van de N-VA in het Vlaams Parlement. Hij spreekt van een gemiste kans. “Premies moeten ambities helpen waarmaken en geen normen ondersteunen die sowieso gehaald zullen of moeten worden.” Hij kijkt alvast uit naar het oordeel van de adviesraden.


Het ontwerpbesluit, dat vrijdag in eerste lezing werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering en vandaag besproken werd in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement, gaat voor Gryffroy duidelijk niet ver genoeg. Al wil hij niet alleen maar kritiek spuien. “Het is een positieve zaak dat de regering de energie-armoede wil aanpakken aan de bron. Ook positief is dat gezinnen met elektrische verwarming en exclusieve nachtteller een beroep zullen kunnen doen op verhoogde energiepremies bij de vervanging van hun installatie door een warmtepomp.”

Maar voor de rest geven de nieuwe energiepremies voor hem blijk van een gebrek aan ambitie. Op de vraag waarom de premies niet gekoppeld worden aan het halen van strengere normen, antwoordde de minister in de commissie: “ik ben altijd bereid om na monitoring bij te sturen”. Andries Gryffroy is hier echter niet mee akkoord: “Als je een premie geeft, dan moet dat een stimulans zijn om het beter te doen dan wat vandaag reeds als een standaardnorm wordt gezien.” Bij het vervangen van beglazing bijvoorbeeld is het vandaag al gangbaar om met een maximale warmtedoorgangscoëfficient van 1,1 te werken. Hiervoor dus een premie toekennen, werkt niet stimulerend. Beter is om slechts een premie te geven vanaf een coëfficiënt van 1,0. Een ander voorbeeld zijn de nieuwe premies voor vloerisolatie. Hier is de norm warmteweerstand 2, terwijl van de in 2015 uitgekeerde premies voor vloerisolatie 80 procent al een weerstand haalde die groter was dan 2. Ook de premies voor warmtepompen vinden in de ogen van de energiespecialist van de N-VA geen genade. “Gezinnen die een lucht/lucht warmtepomp installeren krijgen in het nieuwe systeem nog steeds een premie van 300 euro. Nochtans halen ze geen beter rendement dan een condensatieketel. En deze ketels krijgen, terecht, geen premies meer.”

“Willen we ooit de behoorlijk ambitieuze klimaatdoelstellingen halen, zal Turtelboom toch meer ambitie moeten tonen”, zo besluit het Vlaams Parlementslid.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons