Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

N-VA: Eindelijk land in zicht voor evenwichtig Europees havenpakket

(08/03/2016) Het Europees Parlement zette vandaag het licht op groen voor het havenpakket. Het pakket maakt de weg vrij voor concurrentie voor havendiensten die traditioneel in een haven worden aangeboden. Tot vandaag is de markt erg gesloten voor deze diensten. Door de markten open te breken, probeert Europa een gelijk speelveld te creŽren. Meer concurrentie moet bovendien de prijzen naar beneden halen voor deze diensten. Europarlementslid Helga Stevens (N-VA) reageert tevreden: "De teksten die vandaag werden goedgekeurd, kunnen op de steun van Vlaanderen rekenen. Overdreven administratieve lasten inzake financiŽle transparantie werden vermeden en baggeren werd uit het originele voorstel verwijderd. Al bij al is het een evenwichtig akkoord dat goed is voor de concurrentie tussen de havens."


Het voorstel van de Europese Commissie dateert al van 2013. Na vandaag kunnen de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en het Nederlands voorzitterschap opgestart worden om tot een finaal akkoord te komen. Stevens: "Deze verordening, of havenpakket, heeft al veel voeten in de aarde gehad. Dit is al het derde voorstel dat de Commissie lanceert, nu lijkt het erop dat er ook finaal een akkoord zal gevonden worden. De volgende maanden zullen de Europese transportministers overleggen met het Europees Parlement. Dit vormt alvast een goede basis om die onderhandelingen aan te gaan."

Stevens hoopt op een vlot verloop van de onderhandelingen: "In de wandelgangen hoor ik dat de neuzen in dezelfde richting staan en dat alle partijen op een snelle afhandeling van het pakket hopen. Genoeg gedraald, het is tijd om het anker uit te werpen."

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons