Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

N-VA: Defensie telt geen enkele vrouwelijke generaal

(08/03/2016) Op 1 januari 2016 werkten er 2.291 vrouwelijke militairen bij Defensie. Samen maken ze 7,7 procent van een totaal van 29.681 militairen uit. Hun aandeel bij de Nederlandstalige militairen (9,2 procent) ligt wel merkelijk hoger dan bij de Franstaligen (5,9 procent). Verder zijn de vrouwen het best vertegenwoordigd binnen de Medische Component (26,4 procent), de Muziekkapellen (17,7 procent) en de Marine (10,5 procent). De hoogste functie binnen het leger, die van generaal, wordt momenteel door geen enkele vrouw uitgeoefend. Dat alles blijkt uit het antwoord van minister van Defensie Steven Vandeput op een schriftelijke vraag van Kamerlid Karolien Grosemans (N-VA).“Op deze Internationale Vrouwendag moet ik vaststellen dat het met de vertegenwoordiging van vrouwen in het leger nog steeds niet goed gesteld is”, zegt Grosemans. “Vrouwen hebben gedurende de laatste 40 jaar een lange weg afgelegd, maar sinds 2010 haalt Defensie zelfs geen 8 procent meer. Het kan niet de bedoeling zijn dat de vrouwelijke militairen in de 21ste eeuw rond dit percentage blijven hangen.”

Andere Europese landen tonen dat er nog ruimte is voor groei. De Nederlandse collega’s scoren 8,8 procent. Frankrijk haalt zelfs 15 procent. “Dat het leger een aparte en veeleisende omgeving is, neemt niet weg dat een groot vrouwelijk potentieel momenteel onbenut blijft”, aldus Grosemans. “Weinig vrouwen hebben de lichaamsbouw of fysieke kracht om para te worden, maar velen zijn perfect in staat om een job als militaire arts, piloot of ingenieur uit te oefenen. Defensie mag dus niet op haar lauweren rusten, maar moet blijven inzetten op gendermaatregelen die een zo groot mogelijk rekruteringspubliek aanspreken. Ik ben blij dat minister Vandeput heeft aangegeven daar in de toekomst ook op in te zetten.”

Bij de officieren is er wel sprake van een gestage stijging, van 8,9 in 2010 tot 11,8 procent in 2016. Grosemans: “Ik juich dit cijfer toe, maar het zegt niet alles. Zo tellen alle componenten samen op dit moment 20 mannelijke en geen enkele vrouwelijke generaal. Naar mijn mening boet Defensie daarmee aan geloofwaardigheid in. Ik heb intussen voldoende capabele vrouwelijke militairen leren kennen. Er moet duidelijk iets veranderen aan de top.”

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons