Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

ACV: Fiscale rechtvaardigheid opnieuw op tafel

(10/01/2016) N-VA voorzitter Bart De Wever raakte vandaag in nauwe schoentjes. De tax shift/misser van de regering Michel geeft zogezegd wat meer netto aan de gemiddelde inkomens. Niets is minder waar. Gepensioneerden, zieken, invaliden, werklozen krijgen enkel hogere facturen. En voor de werknemers met een laag tot gemiddeld loon is het klein beetje netto erbij veel lager dan de vele hogere facturen. En dit dan nog bovenop de indexsprong voor werknemers en gerechtigden op sociale uitkeringen en diverse andere ingrepen in de sociale uitkeringen. Dit voorstellen als winst aan koopkracht is puur volksbedrog. Bovendien pompte de regering de begroting en tax shift/misser vol met lucht. Eric Van Rompuy, voorzitter van de commissie financiŽn van het federaal parlement, heeft dit als eerste duidelijk gemaakt. Rekenhof, Nationale Bank, Planbureau, Europese Commissie, IMF en zelfs Sophie Wilmes, federaal begrotingsminister, allemaal erkennen ze intussen dat nog een gepeperde factuur zal volgen om de begroting te doen kloppen. Dan wordt die Hollandse rekenkunde van de regering al helemaal een lachertje.

Om de overdreven en ondoelmatige lastenverlagingen die de regering beloofde te compenseren en om de Europese begrotingsdoelstellingen te halen moet de regering nog op zoek naar miljarden. Minister Van Overtveldt blijft dit in alle toonaarden ontkennen. Er is volgens hem maar een klein budgettair probleem dat later wel zal opgelost worden. Maar nu begint zelfs zijn partijvoorzitter nattigheid te voelen. Toen hij vandaag in de Zevende Dag met de budgettaire realiteit geconfronteerd werd, kwam de N-VA voorzitter niet veel verder dan dat hij wil besparen op de administratievergoeding bij vakbonden en mutualiteiten. Terwijl deze administratievergoeding al jaren niet geŽvolueerd is, integendeel al werd verminderd, en niet meer kostendekkend is.

Met deze nieuwe aanval op de vakbonden - en in ťťn beweging ook de mutualiteiten - wil N-VA alleen maar de aandacht afleiden van de olifant in de kamer. Nadat de ene na de andere factuur, zowel op regionaal als federaal niveau, is doorgeschoven naar werknemers (nu al de zwaarst belaste groep), gepensioneerden, zieken en werklozen, nadat peanuts werden gevraagd van de vermogenden en massa's geld op de meest ondoelmatige manier werden doorgesluisd naar de bedrijven, komt onherroepelijk de roep naar fiscale rechtvaardigheid opnieuw op tafel. Alleen met een eerlijke bijdrage van de vermogenden en van de bedrijven kan de regering budgettair orde op zaken zetten. Een begin zou alvast zijn als minister Van Overtveldt ingaat op de Europese verplichting om 700 miljoen onrechtmatige belastingvermindering terug te vorderen van grote bedrijven.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons