Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

CTIB: wanneer een cartoon islamofobie voedt

(07/09/2015) Brussel, 3 september 2015 – Het Collectief Tegen Islamofobie in België (CTIB) heeft kennis genomen van de cartoons die in het Belang van Limburg en in de Gazet van Antwerpen zijn verschenen. Deze geven racisme weer in zijn islamofobe vorm. De symboliek erachter is heftig: de Islam wordt hierin voorgesteld als zijnde een “ras” waarvan de gedragingen van de volgelingen van kinds af aan bepaald worden.

Ter herinnering: de cartoon in Het Belang Van Limburg beeldt een kleuter uit die op de eerste schooldag “Allahu akbaaaar” roept terwijl hij zijn pluchen beer slacht. Op de tweede cartoon zien we een “jonge moslim” op de speelplaats. Hij komt terug van een vakantie in Syrië en houdt een bom in de hand. Het CTIB neemt acte van de publieke verontschuldigingen van de kranten en van cartoonist Canary Pete, die erkennen dat deze niet gepubliceerd hadden mogen worden.

Deze cartoons zijn gevaarlijk want ze herleiden het moslimkind tot een bloeddorstig wezen. Door het moslimkind te viseren en door het als een moordenaar voor te stellen, “racialiseren” deze cartoons de Islam en voeden ze een ernstig xenofoob en racistisch amalgaam.

Trouwens, het islamofobe klimaat dat deze vakantieperiode en de eerste schooldag tekent, zou ons allen moeten aanspreken: de discussie over de “halal” Luikse siroop, de uitspraken van een verkozene die er aanstoot aan nam dat de publieke omroep op de nationale feestdag het woord gaf aan een vrouw met een hoofddoek, de aankondiging van het verbod op levensbeschouwelijke tekens in Franstalige Hogescholen, de polemiek van het verdoofd ritueel slachten, enz. Dit alles vindt plaats in een xenofoob klimaat en dit uitgerekend tijdens de vluchtelingencrisis in Europa.

Het wordt dringend tijd dat de media en artiesten de impact beseffen van hun uitspraken en daden op haat en afwijzing van de andere. Ter herinnering: de cijfers van het Interfederaal Gelijkekansencentrum en van de MRAX (Beweging tegen Racisme, Antisemitisme en Xenofobie) liegen er niet om en getuigen van het recordniveau dat islamofobie in België haalde. In zijn activiteitenverslag van 2014, wijst het CTIB erop dat het aantal islamofobe daden over de voorbije drie jaar zo goed als verdubbeld is.


EEN CARTOON ALS ANTWOORD OP EEN CARTOON

Het grote bereik van deze media en de creativiteit van de cartoonisten kunnen zeer goed ten dienste staan van de strijd tegen islamofobie. Dit is een concrete manier om deze fout recht te zetten, om de waanvoorstellingen over de moslims te deconstrueren en om het samen-leven te bevorderen.

Ter gelegenheid van zijn actietiendaagse tegen islamofobie #ISLAMOPHOBIA21 – die doorgaat van 11 tot 21 september 2015 – nodigt het CTIB alle cartoonisten uit om de strijd tegen de stijging van islamofobie aan te gaan door een cartoon te maken VOOR het samenleven en de vrijheid, en TEGEN islamofobie!

Progressieve kranten kunnen deze dan massaal verspreiden en zo een krachtig signaal geven tegen haat!

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons