Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

AI : Het woord push-back. Weet jij wat het betekent?

(15/03/2014) Terug-duwen, letterlijk vertaald. Terug-drijven? Inderdaad. Niet van koeien of schapen, terug in hun wei. Niet van vijandige troepen, terug achter hun linies. Wel van gewone mensen.
Kwetsbare mensen. Mannen, vrouwen en kinderen in gammele bootjes op de Middellandse Zee. Haven en goed achtergelaten in de hoop op een veilig, een beter leven in Europa. Maar “teruggedreven” door de grenspolitie of kustwacht, nog voor ze maar de kans hadden om asiel aan te vragen.
Stop deze mensonwaardige behandeling van vluchtelingen en asielzoekers door Europa. Teken de petitie of kom naar onze actie op 20 maart.

Eerst grenzen beschermen, dan pas mensen?
Push-backs of “vluchtelingen en asielzoekers aan de grens gedwongen terugsturen zonder te onderzoeken of ze gevaar lopen in het land van herkomst” is maar één van de tactieken die Europa hanteert om haar grondgebied hermetisch af te sluiten. Nochtans zijn ze verboden volgens internationaal recht en bovenal: ze brengen het leven van mensen in gevaar.

Vluchtelingen vertelden onze onderzoekers hoe de kustwacht bij push backs hun bootjes ramden. Ze kapseisden bijna toen ze werden teruggesleept naar land. Soms werden de motoren van de boten onklaar gemaakt en de roeispanen meegenomen, waarna de vluchtelingen stuurloos op zee werden achtergelaten.

Begin januari had een push-back door de Griekse kustwacht rampzalige gevolgen. Een vissersboot werd terug richting Turkije getrokken, maar hij kapseisde. Elf mensen, vooral kinderen, kwamen om.
Stop deze schande voor hele EU. Eis een beter asiel- en migratiebeleid.
Wat er op de Middellandse Zee gebeurt is niet alleen voor de omringende landen een schande. Het is beschamend voor heel de Europese Unie. De EU moet optreden en deze flagrante schendingen van de mensenrechten aan haar grenzen stoppen.
Strandactie in Brussel
Op 20 maart trekken wij naar Brussel waar op dat moment de EU-leiders zullen vergaderen. We eisen een Europees migratie- en asielbeleid dat mensen centraal stelt en beschermt.

Neem deel aan onze actie.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons