Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

PVDA : tijd voor een verkozen president

(04/07/2013) "We nemen acte van de troonsafstand van koning Albert II. Als voorstanders van een democratische republiek BelgiŽ stellen we voor dat alle Belgen voortaan een president kunnen verkiezen binnen het kader van een eengemaakte federale kieskring", reageert PVDA-voorzitter Peter Mertens.

"De PVDA is voor een democratische republiek BelgiŽ, unitair, meertalig, op basis van samenwerking en solidariteit - niet verdeeldheid en concurrentie. De invoering van een eengemaakte federale kieskring zou het mogelijk maken dat mannelijke en vrouwelijke politici verkozen kunnen worden door een meerderheid van de bevolking in de verschillende gemeenschappen, net als een president(e) van de Republiek. In deze 21ste eeuw is er geen reden om een instituut te behouden dat voortkwam uit de middeleeuwen, dat groeide op basis van een bloedig koloniaal verleden, dat veel te veel kost in deze tijden van crisis en dat zich op geen enkele manier moet verantwoorden tegenover de bevolking - wat recent nog bleek tijdens de kwestie omtrent de stichting van Fabiola", preciseert Peter Mertens.

"We schrijven ons als PVDA in in de marxistische en republikeinse traditie van ons land, die van Julien Lahaut die zijn republikeinse overtuiging ("vive la republique") met de dood bekocht in 1950", voegt de voorzitter van de linkse partij er nog aan toe. "Albert heeft nu recht op een vredig pensioen, net zoals de werkende Belgen daar ook recht op moeten hebben", besluit Peter Mertens.

Contact:

Peter Mertens

Raoul Hedebouw
woordvoerder

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons