Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

ACV : 40plussers al te oud voor arbeidsmarkt

(05/01/2012) 40plussers al te oud voor arbeidsmarkt - Nood aan echt loopbaanbeleid!
Bij werkgevers bestaat er nauwelijks interesse om oudere werknemers aan te werven. In de praktijk blijkt de leeftijdsgrens voor nieuw personeel al tot veertig jaar gezakt. SD Worx stelde vast dat bijna de helft van de bedrijven vorig jaar aanwervingen deed, maar amper 27 procent toonde interesse voor werknemers ouder dan veertig. En slechts 7,9 procent had belangstelling voor 50plussers.

Dit onderzoek bevestigt de nood aan een echt loopbaanbeleid. Een loopbaanbeleid dat het werknemers mogelijk maakt om tijdens piekperiodes in hun privéleven wat minder te werken. Doseren om langer mee te gaan heet dat dan. Een loopbaanbeleid dat ook inzet op opleiding en loopbaanbegeleiding zodat werknemers langer kunnen bijblijven. Een loopbaanbeleid dat het 50plussers mogelijk maakt het wat rustiger aan te doen in een landingsbaan of hen toelaat om over te stappen naar haalbaarder werk.

De regeringsplannen om tijdkrediet/landingsbanen af te bouwen en om het ontslag van oudere werknemers goedkoper te maken door de afbouw van (halftijds) brugpensioen dreigen de problematische vaststellingen van het SD Worx onderzoek alleen maar te versterken.

‘Oudere’ werknemers die bijzonder moeilijk toegang krijgen tot de arbeidsmarkt zullen door de geplande degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen trouwens ook meer risico op armoede lopen.Met vriendelijke groet,


David Vanbellinghen
ACV pers- en informatiedienst
Haachtsesteenweg 579 - 1030 Brussel

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons