Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

VLIZ : Een nieuwe aanpak voor marien biodiversiteitsonderzoek in Europa

(08/06/2011) 120 onderzoeksinstellingen vormen een grootschalig netwerk

Meer kennis, van genen over soorten tot ecosystemen, moet leiden tot een betere toekomst voor het leven in de zeeën en oceanen.
Drie grote Europese mariene onderzoeksnetwerken (EUR-OCEANS, MarBEF en Marine Genomics Europe) – met wetenschappers van in totaal 120 instellingen en organisaties – hebben een gezamenlijk project gestart (EuroMarine) met als doel toonaangevende mariene biologen samen te brengen binnen een internationaal competitief netwerk. Vele mariene onderzoeksvragen kunnen alleen met behulp van een multidisciplinaire en pan-Europese aanpak beantwoord worden. Hierbij denken we aan onderzoek op moleculair niveau (met genomics en andere nieuwe opkomende zogenaamde “-omics” technologieën), maar ook aan geïntegreerde ecologische, fysische en biogeochemische ecosysteemanalyses, en dit in de verschillende Europese regionale zeeën.

EuroMarine moet een gezamenlijke Europese aanpak mogelijk maken, een bundeling van krachten om met een gedeelde visie de mariene wetenschappers in staat te stellen om belangrijke vragen met betrekking tot de mariene biodiversiteit, het functioneren van mariene ecosystemen en de behoeften van de maatschappij te beantwoorden.

Het leven in zee is immers nog steeds onderbestudeerd en grotendeels onbekend. En dat terwijl we weten dat het zeeleven belangrijk is voor de voedselvoorziening (visserij, aquacultuur) en essentieel voor het leven op de planeet aarde (zuurstofproductie, regulering van het klimaat). Bovendien houdt het door zijn extreme originaliteit een grote belofte in voor biotechnologische toepassingen. De afgelopen decennia waren er spectaculaire ontdekkingen over tot hiertoe onvermoede processen, en grote en microscopisch kleine organismen. Vooral van die laatste begrijpen we nog onvoldoende wat hun rol is.

“Door het samenbrengen van versnipperde middelen en expertise, door het standaardiseren van observaties en analyses, door meer en betere uitwisseling van gegevens, en door verschillende onderszoeksinfrastructuren aan elkaar te koppelen, zullen we onze kennis verrijken. En deze kennis is broodnodig willen we een duurzame toekomst voor onze mariene levende hulpbronnen en andere diensten die de mariene ecosystemen leveren aan de mens.”, vertelt Ward Appeltans (bioloog verbonden aan het Vlaams Instituut voor de Zee - VLIZ in Oostende).

Het VLIZ speelt een belangrijke rol binnen dit project. Het ontwikkelt de website en zal de verschillende datasystemen van de verschillende netwerken met elkaar verbinden. Het VLIZ beheert nu reeds de Europese mariene soortenlijst (meer dan 33.000 verschillende soorten), het Europese systeem dat de verspreiding van alle zeeorganismen bijhoudt (meer dan 14 miljoen verspreidingsgegevens).
EuroMarine zit nu in een planningsfase van 2 jaar die gefinancierd wordt door de Europese Commissie. Het pas opgerichte netwerk (het EuroMarine Consortium) zal een strategie ontwikkelen om onderzoeksprioriteiten te stellen en een platform aanbieden om informatie en data uit te wisselen. Dit zal leiden tot een nieuwe generatie multidisciplinaire mariene wetenschappers.

De planningsfase wordt geleid door universiteiten en instellingen uit Portugal, Frankrijk, Denemarken, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en België, en wordt gecoördineerd door de universiteit van Gothenborg, Zweden.

Contact: Ward Appeltans (ward.appeltans@vliz.be; GSM 0485/473103), Leen Vandepitte (leen.vandepitte@vliz.be; 059/34 01 55).

Voor meer informatie: www.euromarineconsortium.eu.

EuroMarine project partners
Sweden: Faculty of Sciences, University of Gothenburg
Denmark: Technical University of Denmark (DTU), National Institute of Aquatic Resources (DTU-Aqua).
United Kingdom: The Marine Biological Association (MBA), Plymouth Marine Sciences Partnership (PMSP);
Germany: Max-Planck-Gesellschaft (MPG), Max Planck Institute for Marine Microbiology, Microbial Genomics/Bioinformatics Group (MPIMM); University of Bremen (UniHB), the Centre for Marine Environmental Sciences (MARUM); Environmental & Marine Project Management Agency (EMPA);
The Netherlands: Royal Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ); University of Groningen (RUG), Marine Benthic Ecology & Evolution (MarBEE); Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW), the centre for Estuarine and Marine Ecology (CEME) of the Netherlands Institute of Ecology (NIOO).
Belgium: University of Gent (UGENT), Department of Marine Biology; Flanders Marine Institute (VLIZ);
France: Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Station Biologique de Roscoff (SBR); French Research Institute for Exploitation of the Sea (Ifremer); Institut de Recherche pour le Développement (IRD), Centre de recherche halieutique, Sète.
Italy: Ministero dell’Università e della Ricerca (MIUR), Stazione Zoologica Anton Dohrn (SZN);
Portugal: Centre of Marine and Environmental Research (CIMAR), Centro de Ciencias do Mar do Algarve (CCMAR); Centre of Marine and Environmental Research (CIMAR), Centro Interdisciplinar de Investigaçao Marinha e Ambiental (CIIMAR).

VLIZ - Vlaams Instituut voor de Zee
InnovOcean site, Wandelaarkaai 7
B-8400 Oostende

info@vliz.be
www.vliz.be

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons