Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

UNICEF waarschuwt dat de winter in Pakistan voor nieuwe problemen zorgt,

(10/12/2010) UNICEF waarschuwt dat de winter in Pakistan voor nieuwe problemen zorgt,bovenop de ellende die vooral Pakistaanse kinderen treft. Ondertussen besteedde UNICEF al 85% van de ontvangen fondsen. UNICEF heeft nog 82,1 miljoen dollar nodig voor zijn hulp in Pakistan.

De kou vormt voor hen een grote bedreiging, terwijl de conditie van veel kinderen al is verzwakt door acute luchtwegeninfecties en ondervoeding.

In Pakistan is ook een oude bekende opgedoken: polio. Dit jaar zijn 126 ziektegevallen gemeld, tegen 89 in 2009. En dat terwijl Pakistan zoveel vooruitgang had geboekt in de bestrijding van deze ziekte. Door de onveilige situatie in het noorden en doordat door de overstromingen veel mensen dicht op elkaar verblijven in slechte hygiŽnische omstandigheden, zijn deze inspanningen tevergeefs geweest.

"De crisis is nog lang niet voorbij. Hij treedt bovendien op in verschillende gedaantes en de hulpverlening moet zich hieraan snel aanpassen. De hulpvraag van vrouwen en kinderen verandert steeds," zegt Daniel Toole, regionaal directeur van UNICEF voor Zuid-AziŽ. "De meeste mensen zijn weer naar huis gegaan, maar daar treffen ze niets dan verwoesting aan. Ze hebben geen huizen, geen geld en de oogsten zijn weggespoeld. In het noorden sneeuwt het en UNICEF geeft warme kinderkleding en dekens aan gezinnen, zodat die zich kunnen wapenen tegen een strenge winter. In het zuiden trekt het water zich zeer langzaam terug, zodat de levens van meer dan een miljoen mensen nog steeds in de wachtstand staat.. In de koude maanden zal het aantal acute luchtweginfecties en gevallen van ondervoeding snel toenemen. Beide horen tot de grootste 'killers' onder de veroorzakers van kindersterfte," aldus Toole.

Een vijfde deel van Pakistan is getroffen door de overstromingen en 20,3 miljoen mensen lijden onder de gevolgen. Scholen, gezondheidscentra, watervoorzieningen, rioleringen, bruggen en wegen zijn beschadigd of verwoest.

UNICEF voorziet dagelijks 2,9 miljoen mensen van zuiver drinkwater. Het aantal begunstigden is de laatste maand met 600.000 mensen toegenomen. De voorbije 2 weken verhoogde UNICEF ook de verdeling van muskietennetten. Hierdoor zijn een extra 262.000 mensen beschermd tegen malaria.

Samen met zijn partners wil UNICEF de komende weken zijn inspanningen op het vlak van voeding, sanitaire voorzieningen en onderwijs verder opdrijven.

UNICEF heeft nog 82,1 miljoen dollar nodig voor zijn hulp in Pakistan. De omvang van deze ramp blijft immers enorm. De gevolgen zullen nog jarenlang voelbaar zijn. Hoe meer we nu kunnen doen, hoe beter dat is voor de kinderen en hun families.

Giften ter ondersteuning van de UNICEF-acties in Pakistan zijn welkom op PR 000-0000055-55 van UNICEF BelgiŽ met vermelding ďPakistanĒ of online via www.unicef.be

Zie ook: www.1212.be

Wil jij je vrienden verrassen?

Schenk hen een HappyPack!

Philippe Henon
Communication Manager
UNICEF Belgium

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons