Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

S.I.: Deskundigen verklaren berichten kannibalisme als onjuist en lasterlijk

(20/02/2009) Kenners van de volksstam uit het Amazonegebied die beticht wordt van de moord op en het opeten van een blanke kolonist, het twijfels over de authenticiteit van de beschuldigingen. Het veronderstelde kannibalisme is door media over de hele wereld naar buiten gebracht.


Dr. Donald Pollock, voorzitter van het Departement Antropologie van de State University of New York in Buffalo stelt: “De Kulina hebben geen geschiedenis of traditie van kannibalisme en hebben vaak hun afgunst over het onderwerp uitgesproken. Ik ben er zeker van dat de huidige beschuldigingen als onjuist worden bestempeld zodra deze volledig zijn onderzocht.”

Leden van de Kulina – of Culina – zijn beschuldigd van het doden van een man, die in berichten zowel als een gehandicapte student als een veeboer is betiteld, en het eten van zijn hart en dijen gedurende een ‘kannibalistisch ritueel’. De Kulina wonen in een afgelegen deel van het Amazonegebied in Brazilië en Peru.

Domingos Silva, een antropoloog aan de Federale Universiteit van Santa Catarina zegt: “Gedurende de jaren dat ik bij de Kulina heb gewoond en hun gewoonten heb bestudeerd, ben ik nooit in aanraking gekomen met gebruiken die wijzen op kannibalisme.“

Dr. Daniel Everett, voorzitter van het Departement van Taal, Literatuur en Cultuur van Illinois State University en auteur van de bestseller ‘Don’t sleep, there are snakes’, verklaart: “Ik heb met elke groep van Arawan-familie gewerkt, waar ook de Kulina toe behoren. Ik kan me niet herinneren dat er bewijs is dat de Kulina of enige andere Arawan-groep ooit betrokken is geweest bij kannibalisme.”

De bron van het bericht blijkt de burgemeester van een nabijgelegen stad te zijn. Hij verklaarde aan de politie dat hij door leden van de Kulina op de hoogte was gesteld van het ritueel.

Ivar Busatto, coördinator van de NGO OPAN, welke jarenlang met de Kulina heeft gewerkt, zegt: “zonder enige vorm van vooronderzoek zijn feiten op tafel gelegd. De vooroordelen hebben te maken met een lasterlijke campagne met verborgen belangen.”

Het Braziliaanse departement voor Indianenzaken, FUNAI, hebben een verklaring naar buiten gebracht waarin staat dat “het praktiseren van antropofagie niet bestaat bij de hedendaagse inheemse bevolking van Brazilië.”

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons