Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Minister Anciaux maakt genomineerden CultuurPrijzen Vlaanderen 2006 bekend

(19/01/2007) Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Bert Anciaux heeft vandaag de genomineerden bekendgemaakt van de CultuurPrijzen Vlaanderen 2006. Met deze cultuurprijzen geeft de Vlaamse Gemeenschap officieel blijk van waardering aan organisaties of personen die door hun artistieke activiteiten of hun opmerkelijke prestaties van het afgelopen jaar een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het cultuurleven in Vlaanderen.

De Cultuurprijzen Vlaanderen 2006 worden gekenmerkt door een aantal opvallende nieuwigheden. Zo introduceert Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux - mede in navolging van de eerste en uiterst succesvolle Vlaamse Week van de Smaak van november vorig jaar - de prijs voor Smaakcultuur. Met deze nieuwe Vlaamse cultuurprijs wil minister Anciaux gastronomie en smaakcultuur een blijvende centrale plek geven in het cultuurbeleid van de Vlaamse Gemeenschap. Alle initiatieven die via smaakcultuur uiteenlopende maatschappelijke doeleinden nastreven, komen in aanmerking om genomineerd te worden.

Een andere opvallende nieuwigheid betreft de Vlaamse cultuurprijs voor Muziek. Om de rijke diversiteit in het Vlaamse muzieklandschap beter te weerspiegelen bij de toekenning van de Vlaamse cultuurprijzen, worden voortaan drie muziekcategorieŽn afgebakend die jaarlijks alternerend in de schijnwerpers geplaatst worden. Voor de Cultuurprijzen Vlaanderen 2006 komen de genres klassieke muziek, fanfare, brassband en jazz aan bod. Voor de editie 2007 zullen de genres pop/rock, dance, wereldmuziek, funk, blues, soul en alternatief de genomineerden voor de Vlaamse cultuurprijs voor Muziek leveren; in 2008 wordt voluit gefocust op het Nederlandstalige lied (populaire Vlaamse muziek, kleinkunst, chanson, folk en volksmuziek).

Een laatste nieuwigheid betreft de Bronzen Adhemar, de Vlaamse cultuurprijs voor Strips die vanaf deze editie ook procedureel en programmatorisch volledig werd ingebed in de Cultuurprijzen Vlaanderen 2006.

Tijdens de feestelijke prijsuitreiking wordt ook de publieksprijs bekend gemaakt. Luisteraars en lezers van Klara en De Standaard, beide mediapartners van de Cultuurprijzen Vlaanderen 2006, zullen via diverse kanalen uit de lijst van genomineerden de winnaar van die publieksprijs kunnen bepalen.

De CultuurPrijzen Vlaanderen 2006 vertegenwoordigen elk een som van 12.500 euro. Uitzondering hierop vormt de prijs voor Algemene Culturele Verdienste met een waarde van 20.000 euro.

Alle genomineerden worden samen met hun entourage uitgenodigd op de feestelijke prijsuitreiking op maandag 5 februari 2007 in de Vlaamse Opera, Gent. In aanwezigheid van de minister en ruim 800 genodigden zullen de laureaten voor de verschillende prijscategorieŽn dan officieel worden bekendgemaakt.

De uitreikingsavond wordt op initiatief van de Vlaamse Gemeenschap georganiseerd door CultuurNet Vlaanderen, met de Vlaamse Opera als gastheer.
De Vlaamse Opera staat tevens in voor de regie; voor de audiovisuele enscenering is een beroep gedaan op RITS (afdeling Televisie)i.s.m. Visual Kitchen.
De muzikale omkadering is in handen van Think of One en de presentatie wordt verzorgd door Chantal Pattyn.

Uitgebreide verslaggeving van de uitreiking zal vanaf 19 uur te beluisteren zijn op Klara, de cultuurradio van de openbare omroep.CULTUURPRIJZEN VLAANDEREN 2006

A. Prijzen met bekendmaking van genomineerden
Hieronder het overzicht van de genomineerden voor de Cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap voor 2006:


Beeldende Kunst
- Honorť díO
- Johan Grimonprez
- *

Film
- Peter Brosens en Jessica Woodworth
- Hilde Van Mieghem
- Afrika Filmfestival

Muziek
- Brussels Jazz Orchestra
- Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke
- Wim Henderickx

Cultureel Erfgoed
- Brussel behoort ons toe (BBOT)
- Kunstwerkstede De Coene
- Museum Dr. Guislain

Podiumkunsten
- Viviane De Muynck
- Muziektheater Transparant
- Kris Cuppens

Jeugdtheater
- Theater Froefroe
- Oda Van Neygen
- Theater Stap

Smaakcultuur
- Marc Declercq
- Koen De Jans
- Ons Kookboek van KVLV

Vormgeving
- Christophe Coppens
- Nedda El-Asmar
- Raf Simons

Kritiek en essay
- Marc Kregting
- Luc Huyse
- Jan Lauwereyns

Toneelliteratuur
- Jan Lauwers
- Michael De Cock
- Jan Fabre

Vrijwilliger
- Jeugd en PoŽzie
- Frans Heymans
- Javi

Strip (Bronzen Adhemar)
- Simon Spruyt - Fritz Van den Heuvel
- Kim Duchateau
- Griffo 2005. en solisten van het Vlaams Radio OrkestLuc Cromheecke* Beeldende kunst: De jury had eveneens Francis Alˇs voorgedragen die internationaal als een voortrekker van de hedendaagse beeldende kunst wordt beschouwd. Francis Alˇs is vereerd dat hij in aanmerking komt voor de Cultuurprijs Beeldende Kunst, doch heeft beslist om zijn nominatie niet te aanvaarden. Hij is van mening dat de prijs naar een jonge kunstenaar moet gaan.B. Prijs voor Algemene Culturele Verdienste

Op 5 februari zal ook de jaarlijkse prijs voor Algemene Culturele Verdienste worden uitgereikt in de Vlaamse Opera. Voor deze categorie worden op voorhand geen genomineerden bekendgemaakt.

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons