Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Annemie Van de Casteele (VLD) hoopt dat Europese klacht einde maakt aan ‘koppelverkoop’ bij ziekenfondsen.

(13/12/2006) Annemie Van de Casteele ondersteunt de klacht van Assuralia, waardoor de Europese Commissie vandaag tegen België een procedure start over de aanvullende verzekeringen die ze aanbieden aan hun klanten.

Enkele maanden geleden alarmeerde zij ook al over de gangbare praktijken bij ziekenfondsen.

Minister Demotte antwoordde toen op haar vraag dat hij voorstellen klaar had om ziekenfondsen te hervormen.

Van de Casteele hoopt dat die hervorming nu sneller doorgevoerd zal worden en dat hiermee een eerste aanzet gegeven wordt om de ontoelaatbare praktijken bij ziekenfondsen stop te zetten.

Wat Annemie Van de Casteele vooral ergert bij de manier van werken van ziekenfondsen, is de verplichte aansluiting bij de aanvullende verzekering voor alle aangesloten leden. Dit is volgens haar nog een bijkomende vorm van concurrentievervalsing ten opzichte van de private verzekeringen.

Die ‘koppelverkoop’ heerst volop bij ziekenfondsen. Momenteel zijn er reeds gevallen bekend van mensen die zich bij een hulpkas moeten aansluiten omdat ze geen aanvullende verzekering willen nemen. Ziekenfondsen dumpen op deze manier de sociaal zwakkeren, die zich enkel maar voor de wettelijke diensten kunnen verzekeren. Mensen die zich financieel wel een aanvullende verzekering kunnen veroorloven, worden door de ziekenfondsen dan weer letterlijk vertroeteld. Dit omdat aanvullende verzekeringen natuurlijk interessanter zijn.

De redenering dat het product van ziekenfondsen anders mag zijn, juist omdat zij meer ‘slechte risico’s’ verzekeren, is voor Van de Casteele dan ook geen argument.

Annemie Van de Casteele vraagt dat er dringend een democratisch debat gevoerd wordt over wat een aanvullende verzekering kan verzekeren en wat als basis thuishoort in de eerste pijler.


Annemie Van de Casteele

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons