Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

SoLiDe: Eén Liberale Partij is nodig

(06/11/2006) Bij het thema “Een Liberale Partij is nodig” van de jongste debatavond van Nova Civitas in Gent en zeker nu na de linkse koers die volgens Somers de VLD gaat varen, sluit SoLiDe zich aan bij: De tijd is rijp voor een nieuw liberaal platform, waarin duidelijkheid, rechtlijnigheid en vooruitstrevendheid de grondpijlers zijn.

De diverse liberale formaties, die momenteel buiten de VLD staan, dienen zich te groeperen in één liberaal platform/partij om een ‘democratisch’ alternatief te vormen tegen de VLD die in haar poging om aan de macht te komen, verworden is tot een bond allegaartje van allerlei slag en die plat op de buik gaat om aan de macht te blijven en daardoor het liberaal gedachtegoed verloochent en zijn kiezers in de kou laat staan.

SoLiDe ontstaan als centrumpartij, is duidelijk niet links, maar een centrumpartij, wel met een sociale inslag in de zin van het Oxford Manifest “een liberaal moet zorgen voor de mensen voor wie zij/hij verantwoordelijk is”.
Later zijn er in de VLD mensen afgehaakt of moesten afhaken en zijn een eigen liberale koers gaan varen, in chronologische volgorde Ward Beysen (Liberaal Appel, met een verdere splitsing in Liberale Alliantie), Leo Goovaerts (Veilig Blauw), Hugo Coveliers en Anneke Vermeiren (Vlott), Annie De Maght (Blauw), Edouard de Potter (Ons) en Patricia De Waele werden geschorst als partijlid en last but not least Jean-Marie Dedecker werd definitief uit de partijgezet. Allen onder een gemeenschappelijke noemer dat ze niet gedwee en onderdanig waren aan de kern van het partijbestuur. De VLD heeft haast meer scheuringen dan VLD-parlementairen.
Vivant, die zich altijd als links liberale formatie heeft opgesteld, heeft zich uit opportunistische redenen aan de kar van de VLD gehangen om aan de ondemocratische kiesdrempel te ontsnappen.

De enige oplossing voor de verschillende liberale formaties is één liberale partij te vormen: Alle formaties verdedigen onder een gemeenschappelijke noemer dezelfde rechts-liberale standpunten, m.n. het origineel liberaal democratisch gedachtegoed herstellen. Het zou dwaas zijn elk afzonderlijk en in gespreide slagorde naar de kiezers te trekken.
Geen enkel van deze formaties staan op zich niet sterk genoeg en beschikken niet over genoeg “kopstukken” om te slagen.
Bovendien zal de samenhorigheid aanstekelijk werken op de achterban én op de twijfelaars en moet het mogelijk zijn van bij de start aan zet te komen.

Of het daarbij nodig is zich aan de kar van een andere partij te hangen en zo een deel van de kiezers en ideeën te moeten prijs geven? Neen! Een dergelijke eenduidige centrum rechtse formatie moet zich kunnen handhaven en kan zich versterken door samenhorigheid en eensgezindheid. Trouwens, is een samenwerking met het VB voor Jean-Marie Dedecker geen optie en is Hugo Coveliers bereid zich met Vlott los te koppelen. Een kartel met het VB zou alleen maar het VB versterken en een aantal kiezers afstoten, terwijl één liberale formatie een aantal VB-kiezers terug zou kunnen binnen halen.
Ook SoLiDe opteert niet voor een samenwerking met het VB omdat voor de partij elk extreem standpunt een streep te ver is. Maar een samenwerking met dé nieuwe liberale formatie kan wel een optie zijn.
Daarom een oproep om de koppen bij elkaar te steken en een degelijke, rechtlijnige en vooruitstrevende nieuwe Vlaamse, liberale centrum partij op te richten, waarbij persoonlijke ambities en belangen en het eigen groot gelijk terzijde wordt gezet. Een potentieel hiervoor is in elke provincie aanwezig. Voor een keer “l’union fait la force”!

Hendrik-Jan Ombelets
Voorzitter SoLiDe

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons