Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Opinie: Voedsel is in historisch perspectief nog steeds spotgoedkoop

Voedsel is in historisch perspectief nog steeds spotgoedkoop. Althans, dat is de mening van Nathan Lewis. Hij heeft in ieder geval een interessante kijk op de zaak. Lewis schreef in 2007 het boek "Gold: the once and future money". Het is één van de betere boeken over het onderwerp. In het boek leer je hoe goud doorheen de geschiedenis steeds een belangrijke rol bleef spelen.

Nu en dan werd er wel eens wat geëxperimenteerd met "fiat currencies" . Geld dat losgekoppeld wordt van goud, zeg maar. We zitten vandaag overigens in een dergelijke periode.

Deze periodes zijn evenwel meestal van korte duur. Vroeg of laat wordt de verleiding om onbeperkte hoeveelheden geld te printen te groot ... hetgeen resulteert in gigantische inflatie ... waardoor uiteindelijk weer één of andere goudstandaard wordt ingevoerd.

Vandaar dat Lewis ook spreekt over goud als "future money". Hij twijfelt er geen moment aan dat het huidige monetaire systeem zichzelf zal opblazen en we straks geld weer vastklikken aan de waarde van goud. Ik ben het met hem eens op dat vlak.

Maar ging dit artikel niet over de voedselprijzen? Absoluut. Maar om de huidige voedselprijzen in een historische context te plaatsen, is het belangrijk om te weten dat goud en geld vroeger hetzelfde was.

Voor $20 in biljetten, kreeg je altijd één ounce goud terug.

In 1904 betaalde je $1 voor een bushel  tarwe. Voor een ounce goud, kreeg je dus 20 bushels tarwe.

Vandaag kost een bushel ongeveer $8,50. Met één ounce goud ($1355) koop je vandaag echter 159 bushels tarwe.

Nathan Lewis publiceerde deze grafiek recent in The Daily Reckoning:

Tarwe is met andere woorden vandaag goedkoper dan ooit. Tenminste, indien je de prijs afzet in goud. Het enige echte geld.

Kijk maar naar de bovenstaande grafiek. De prijzen zitten compleet op de bodem!

Wie vandaag beweert dat voedsel duur wordt, bedoelt eigenlijk dat overheden teveel geld printen en zo de prijzen opdrijven.

Want voedsel blijft spotgoedkoop in historisch perspectief. En dit geldt echt niet alleen voor tarwe. Je zou dezelfde oefening met andere landbouwgrondstoffen kunnen maken en vaststellen dat ze allemaal vrij goedkoop zijn momenteel.

Maarten Verheyen
Beurs.com

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons