Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Boerka in Nederland verboden

Verdonk vindt het ontoelaatbaar om gezichtsverhullende kledij in het openbaar te dragen

Amper vijf dagen voor de parlementsverkiezingen kondigt de centrum-rechtse regering in Nederland een voorstel aan dat het dragen van een boerka verbiedt. Volgens het wetsvoorstel bedreigt het dragen van een gezichtsmaskerende sluier of een volledig lichaamsverhullend kledingstuk de veiligheid van de burger.

Het debat is al enige tijd aan de gang. Niet alleen worden religieuze kledingstukken die gezicht en ogen bedekken geviseerd, ook een bivakmuts zou volgens het voorstel niet langer door de beugel kunnen. De onderliggende gedachte is dat een terrorist zich zou kunnen verschuilen onder een boerka om veiligheidscontroles te omzeilen.

Het Nederlandse debat maakt deel uit van een bredere Europese discussie die ook in België heerst. De rode draad is de vraag in hoeverre een regering kan en mag bepalen wat voor kledingsstukken toegelaten zijn op openbare plaatsen – en centraal in dit alles komt de positie van moslima’s.

Grootste voorstander van het wetsvoorstel is minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, Rita Verdonk (VVD). Ze staat bekend als een hardliner binnen de regering Balkenende II. “Het kabinet vindt het ontoelaatbaar dat gezichtsbedekkende kledij gedragen wordt op publieke plaatsen omdat de veiligheid en de openbare rust kan verstoren”, aldus minister Verdonk.

Sommige critici beweren dat het wetsvoorstel vooral een charmeoffensief is. Het kan volgens de oppositie dan ook geen toeval zijn dat het kabinet zo kort voor de parlementsverkiezing met zo’n ophefmakend voorstel naar buiten komt. Daarenboven zijn er volgens enkele peilingen amper een honderdtal vrouwen in Nederland die in het openbaar een boerka dragen.

Het oorspronkelijke idee tot verbod van de boerka dateert al van een jaar geleden. Toen nam Geert Wilders het initiatief en volgde de Tweede Kamer hem daarin. Verdonk zei destijds dat een verbod slechts in specifieke situaties mogelijk was.

PieterJan Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons