Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Opinie: The importance of being earnest

Onze westerse samenlevingen zijn veel kwetsbaarder dan we denken. De bomaanslagen deze zomer in London en nu de stadsguerilla in Frankrijk tonen dat goed aan. Aan de onderkant van de samenleving is er een groot gevoel van sociale frustratie aangewakkerd door een vorm van gepolitiseerde Islam en vergiftigd door drugscriminaliteit. Maar ook bij de autochtonen is er een pak ‘onbehagen in de beschaving’ dat tot uiting komt in referenda over de Europese grondwet en in het oprukken van populisme en politiek extremisme. Maar dat onbehagen uit zich soms ook op een zeer waardge wijze: denk aan de Witte Mars van 1996. De moderne mens is schijnbaar in de greep van het materialisme maar hij vreest precies het meest primaire te verliezen door de onzekerheid over jobs. Die instabiliteit gaat trouwens verder dan de economie en reikt tot het familiale, het religieuze, het ideologische en het sociale. Ik las dat de voorzitter van de VLD zegt dat het liberalisme met de cultus van het individu, “waar iedereen zelf zijn eigen toekomst in handen neemt”, het antwoord biedt op de mondialisering. “We moeten de strijd voor de globalisering voeren en de strijd van het individu in een multiculturele samenleving”. Het is precies het omgekeerde. De man heeft er nooit over nagedacht. In tijden van onzekerheid moet de mens kunnen terugvallen op andere mensen, zich verbonden voelen met anderen. Het omgekeerde dus van het individualisme. Ook de jonge allochtonen missen de band met hun familie en hun groep. Somers zelf wil trouwens de ouders straffen die zich niet om hun kinderen bekommeren. Waar is hier het zegevierende individu?

We krijgen dus een opeenhoping van onlustgevoelens in alle lagen van de bevolking. Een gevaarlijke en instabiele situatie.

Het is ongelooflijk dat er zes jaar lang de boodschap van ‘goed nieuws’ is verspreid terwijl de samenleving ettert. De versnelde opgang van het Belang is er o.m. het gevolg van. Dat betekent niet dat er tevoren geen fouten zijn gemaakt, maar het ideologisch sfeertje ontbrak waar al degenen die problemen stelden als ‘verzuurden’ werden aanzien. En problemen zijn er genoeg.

De tijd van het postmoderne hippe gevoel is voorbij. Wie spreekt er nog over Stevaert en ‘gratis’? Zelfs de SP.A niet meer! Maar als men jaren met de armen gekruist zit kan men ,ook al wordt men wakker, alleen een zachte heelmeester zijn… en dan spreek ik alleen maar over het sociaal-economische.

De politiek is in alles maar niet alles is politiek. Tal van maatschappelijke problemen moeten een oplossing krijgen vanuit de samenleving zelf. Maar dat vraagt veel tijd. De overheid zelf moet zich intussen toeleggen op haar ‘core business’.

The importance of being earnest.

Herman Van Rompuy

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons