Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

In de ring...

De toetreding van Turkije tot de EU zal heel wat voeten in de aarde hebben. Het wordt een steeds complexere materie die lang niet makkelijk te overschouwen is. Iedereen doet zijn zegje en zo groeit een strikte discussie aan tot een ondoordringbaar kluwen van stemmenmakerij en opportunisme. Als in een oud Europa - een Europa waarin er een kleinzerige discussie was over de verwijzing ‘God’ in de grondwet - als in zo’n Europa evolueren nu de gesprekken over Turkije. Je gelooft wat je gelooft en daarmee basta! De armgeestige fundamentalisten schuif je dan maar best VLD-gewijs aan de kant.

Alsof het om een boksduel gaat waarbij de slagkracht niet belangrijk is maar het aantal supporters, stappen Kroatië en Turkije ongewild met elkaar in de ring. Carla Del Ponte lijkt (scheids)rechter van dienst te zijn. Of hoe een verloren gelopen generaal toch nog deel kan uitmaken van de internationale politiek.

Het spel zou al helemaal op de wagen zitten moest nu ook nog eens blijken dat deze hoge militair van Koerdische afkomst is. Want dan heeft de grootste Turkse minderheid ook onmiddellijk een stem in het hele debacle. Wellicht verkiezen de Koerden een diplomaat of een officieuze regeringsleider als spreekbuis, maar eisen zwakken na verloop van tijd af. Dat zie je ook bij hun Turkse vrienden. In 2004 vond nog 67% van de Turken dat ze er absoluut bij hoorden, de groep van overtuigenden is al aanzienlijk geslonken naar een matige 57%. Wie weet stemmen de Koerden volgend jaar in met hun intussen hopelijk teruggevonden generaal als vertegenwoordiger.

Blijkbaar willen de Turken heel erg graag bij een instelling horen waar ze geen vertrouwen in hebben. Slechts 17,5% van de Turken zou vertrouwen hebben in de Europese Unie. Dat moet ongeveer evenveel zijn als het aantal Europeanen dat vertrouwen heeft in de Turken…

Pieterjan Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons