Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Spirit onder de loep...

Spirit. Er is een mooie animatiefilm, getiteld “Spirited Away”. Hoe ik die rare gedachtesprong maak weet ik niet goed, al zou de laatste peiling er iets mee te maken kunnen hebben. Spirit dus. De bende van Anciaux, en die rare met zijn brilletje. Of zou men Spirit kennen omwille van hun ideeën?

Sociaal. Progressief. Internationaal. Regionalistisch. Integraal-Democratisch.Toekomstgericht. Veel letters. Sommige parlementsleden van Spirit haalden bij wijze van spreken amper zoveel stemmen. Nomen est omen lijkt op het eerste gezicht niet van toepassing. Wat kan je hiervan in godsnaam maken? Maar dat is maar schijn. Deze 6 woorden vertellen meer over Spirit dan men op het eerste zicht zou denken. Het is op dit moment een partij van alles en niks.

Een ideetje hier, een luchtballonnetje daar, als het debat geopend was kon Spirit weer rustig gaan slapen. Het klonk allemaal wel leuk, maar een politieke partij heeft best een stevige ideologische basis. Nu kan men natuurlijk beweren dat dit het probleem van veel politieke partijen is, maar meestal valt er tussen de woorden en ideeën wel een zekere ideologie te ontwaren.

Nu zijn ze daar bij Spirit na een tijdje ook wel achter gekomen. De Vlaamse Links-Liberalen waren geboren. Vlaams, natuurlijk, al wil Spirit duidelijk geen one-issue partij zijn en moest men tot de crisis rond BHV ver in de geschiedenis teruggaan om sterke Vlaamse klemtonen te ontdekken.

Maar Links-Liberaal… Nu ben ik niet iemand uit Oostende die er heilig van overtuigd is dat dit een contradictio in terminis is. Het liberalisme is een huis met vele kamers, en linkse accenten leggen is zeker een optie. Maar bij de term links-liberaal proef ik steeds een afkeuring van het liberalisme. Links-liberaal, met als ondertitel: “liberaal, maar sociaal”. Een leuk etiket, maar waar raak je het kwijt?

Geert Lambert, inderdaad, ik bedoel die rare met zijn brilletje, weet zelf ook nog niet goed hoe hij dat links-liberalisme moet invullen. Een poging in De Standaard geeft volgend resultaat:

Links-liberalen proberen het individu met de gemeenschap te verzoenen en vice versa. Neem onze stellingname tegen wapenbezit. Daarmee wilden we niet de sportschutters of de jagers treffen, maar wel bereiken dat het niet vanzelfsprekend is om in je nachtkastje een wapen te hebben liggen. Of neem ons idee over de diagonale financiering van de tv-omroepen.

De VRT krijgt overheidsgeld voor zijn openbare taken zoals informatieverspreiding, maar de VRT mag rond zijn commerciëlere programma’s ook reclame brengen. In ruil krijgen de commerciële omroepen dan weer overheidsgeld — in mindere mate natuurlijk — om publieke opdrachten te vervullen.

Een lange quote, maar het bespaart mij een paar alinea’s, mijn punt is hierbij duidelijk.

De partij plant een congres over nieuwe samenlevingsvormen. Boeiend, misschien, essentieel, zeker niet. Geert Lambert zegt in de media steeds dat hij graag eens over de sociale zekerheid zou geïnterviewd worden. Heeft Spirit daar een uitgewerkte visie op? In De Standaard lezen we: Ook over een andere financiering van de sociale zekerheid willen we nadenken. Dat moest er nog aan ontbreken! Zoals een professor uit Gent laatst ergens schreef: als mijn studenten nog wat tijd vragen om na te denken, voorspelt dat meestal niet veel goeds. Laat staan dat ze ineens met een helder antwoord komen.

Spirit heeft nog niet veel vooruitgang geboekt, en is nog steeds enorm afhankelijk van Bert Anciaux. Die zit daar niet echt mee in, getuige zijn relatief makke verzet tegen de term links-liberaal. Hij heeft dan ook datgene waar Spirit van droomt: een electorale basis. Lambert zegt niet zomaar dat de afschaffing van de lijststem nog geen voldongen feit is.

Bert Fraussen

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons