Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Follow the leader...

Wordt Vlaanderen stilaan te klein voor Filip Dewinter? Wil hij zijn vleugels uitslaan? Of koestert hij een Groot-Dietse gedachte? In elk geval zien onze noorderburen Dewinter steeds vaker in de media verschijnen. Lang geleden was er de afwijzing van Fortuyn, en recentelijk flirtte ex-minister Nawijn nog met de Vlaams Belang voorman.

Op 5 juli werd op Nederland 1 “Follow The Leader” uitgezonden. Een programma dat de leiderscapaciteiten van de gast test. De productiemaatschappij vertaalt het zelf als: de interviewer ondervraagt in de talkshow wekelijks een leider over zijn motivatie, stijl van leidinggeven en ethiek. Bizar genoeg waren van de voornemens of het mission statement helemaal niets te merken in de aflevering van Dewinter.

Als opwarmertje voor het eigenlijke interview krijgt de gast enkele dilemma’s voorgeschoteld. Voor elke politicus is een nuancering van een antwoord natuurlijk al een gesel. Waar een vastberadenheid gewenst is, steekt Dewinter kracht achter de stem, maar soms laat zijn Spartaanse mediatraining hem in de steek. Bij de keuze tussen provocateur en nadenkend bestuurder stond hij wel heel lang stil. Uiteindelijk koos hij letterlijk “toch nadenkend bestuurder”. Le Pen liet hij beslist vallen en faveur van Hirsi Ali en Nawijn wenste hij meer succes toe dan Wilders. Keuzes die te verstaan zijn na de jongste ontwikkelingen in Nederland en de koers die Dewinter er vaart.

De interviewer probeerde dan wat flauwe trucjes op de Dewinter uit, blijkbaar uit een ijdele hoop dat Dewinter recht zou springen en uit roepen: “Ja Nederland, ik ben een fascist”. Met een simpele ontwijking van de vraag en een monkelend lachje zette hij de interviewer aan om over te gaan tot zijn volgende steekkaart. Wanneer er zich enkele nieuwe dilemma’s aandienden ging Dewinter weer even uit de bocht. De presentator legde hem de keuze voor tussen ‘verandering van naam maar niet van streken’ of ‘we komen op voor de armen in de samenleving ook voor de allochtone armen’. Hij antwoordde droogjes: “het eerste”, duidelijk niet van plan zijnde daar nog enige informatie aan toe te voegen. Het Centrum voor Gelijke Kansen zal er ongetwijfeld inspiratie uit putten om een nieuw lijvig dossier samen te stellen, in de hoop om ooit de dotatie van het Vlaams Belang te schrappen.

En toch is het Vlaams Belang kopstuk er zich ter degen van bewust wat kan en wat niet. Want wanneer de interviewer Dewinter confronteert met zijn uitspraak omtrent blank Europa, beseft Dewinter dat hij fout zat en dat hij dit niet meer kan zeggen. Niet zo zeer omdat het zijn overtuiging is maar “omdat de wet deze verbiedt…”

Pieterjan Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons