Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Opinie: Franse presidentsverkiezingen

Op 4 april 2002 werd het officiële startschot gegeven van de campagne voor de Frans presidentsverkiezingen. Iedereen was het erover eens dat het een tweestrijd zou worden tussen de kandidaat van verenigd links en die van rechts. Na de eerste ronde zouden premier Jospin en president Chirac het uitvechten op 5 mei met als inzet het presidentschap van de Franse republiek. Wie als eerste uit de bus zou komen lag nog niet vast, maar de meeste analisten gaven zittend staatshoofd Chirac een bandbreedte voorsprong. De veertien andere kandidaten zouden daar niets tegen in te brengen hebben, alhoewel de 73-jarige Le Pen met zijn extreem-rechtse Front National de normale gang van zaken wel eens zou kunnen bemoeilijken. Links negeerde het heersende onveiligheidsgevoel immers als hoofdverkiezingsthema en rechts durfde het niet volledig uitspelen, om het FN niet in de kaart te spelen.

De peilingen voorspelden dat twee op vijf Fransen verstek zouden laten gaan voor de stembusgang op 21 april, een duidelijke verwerping van de politiek. De 50 jaar oude ‘cohabitation’ (links levert premier, rechts president, of omgekeerd), nog ingevoerd door De Gaulle, zorgde ervoor dat de politieke standpunten meer en meer op elkaar begonnen te lijken, meer en meer eenheidsworst werden, de verschillen tussen links en rechts meer en meer vervaagden. Wie dus een proteststem wilde uitbrengen, kwam meestal uit bij Le Pen. Geen erg, de eerste twee gaan door: na de beschamende circusvertoning waarop de eerste ronde scheen uit te draaien; zouden Jospin en Chirac het over een andere boeg gooien tijdens de tweede ronde, zonder het gekrakeel van de 14 figuranten.

Maar zie, alle peilingen ten spijt, draaide de eerste ronde uit op een volslagen verrassing. De politieke analisten, experts en ander geteisem sloegen de bal volledig mis. Niet saaie pief Lionel Jospin, maar ouwe sabelslijper Jean-Marie Le Pen mag de degens kruisen met de charmeur Jacques Chirac op 5 mei. Le Pen haalde 17,2% van de stemmen, Chirac 19,8%, ook al een laagterecord voor een zittende president. Geslagen hond Jospin moest zich tevreden stellen met een schamele 15,9%.

Voor de eerste keer zit extreem-rechts in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Van 0,74% in 1974, over 14,61 in 1988 en 15,27 in 1995, tot 17% in 2002. Dat heet dan in de lift zitten, zeker als je weet dat Le Pen in 2000 voor een jaar onverkiesbaar werd gesteld omdat hij een socialistische kandidate bijgewerkt had (stel u Karel Dillen voor met Leona Detiège in de ring). Dat is een unicum voor Europa.

En dat het onveiligheidsgevoel meegespeeld heeft in het stemgedrag, zullen ze geweten hebben. 58% van de kiezers vond dat hét thema, gevolgd door de torenhoge werkloosheid met 38% (dat Jospin méér dan een miljoen jobs gecreëerd heeft, zal de kiezer blijkbaar worst wezen). Terwijl de verliezers hun wonden likken (iedereen behalve Le Pen dus), kijkt het FN glimlachend toe hoe ook Frankrijk de ruk naar rechts maakt. Dat de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan, zal hun grijnslach alleen maar breder maken.

Direct na de bekendmaking van de uitslag begon Le Pen zijn geteleviseerde toespraak met de gerecycleerde woorden: “n’ayez pas peur, entrez l’esperance!” Dezelfde als Johannus-Paulus II bij zijn inauguratie. Dat deze woorden voornamelijk gericht zijn tot citoyens met een Frans paspoort, hoeft geen betoog. Dat de derde hond met het been wegloopt als er twee om vechten, is al genoeg bewezen. Maar hoever loopt pit-bull Le Pen? Volgens de (onfeilbare) opiniepeilingen krijgt Le Pen 25% van de stemmen in de tweede ronde( zijn 17,2 van de eerste ronde en de 3% van Bruno Mégret, lijsttrekker van een scheurlijst van het FN), tegenover 80% voor Chirac.

Maar, de sympathie van het publiek voor de underdog en de onfeilbaarheid van de Franse analisten indachtig, zou ook Frankrijk op 5 mei de betekenis van het begrip ‘Zwarte Zondag’ wel eens ten volle kunnen beseffen.

Thomas Compernolle

De redactie van politics.be is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van de stukken gepubliceerd onder de rubriek "columns en opinies"

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons