Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Tarzan in Tanzania

Geert Bourgeois wil de politici tegen zichzelf beschermen. Al die politici in spelprogramma’s, waar is dat in godsnaam voor nodig? En als mijn collega’s mijn raad in de wind slaan, adviseer ik de media een code op te leggen. Oeps, aan de Reyerslaan heeft men blijkbaar al een code. En de andere zenders, wel, die zijn al over gegaan tot de orde van de dag. Resultaat van zijn oproep: een hoop discussie en (nog meer) aandacht voor Flor en Margriet. Maar binnen enkele dagen is de cri du coeur van Geert hetzelfde lot beschoren als het blijf-nog-even-bij-elkaar-voor-een-fiscaal-voordelig-feestje-voorstel van Guy Swennen.

Het is een nobel streven. Bourgeois is immers bezorgd over het imago van zijn collega-politici, en bijgevolg over het beeld dat de burger zich vormt van het politieke reilen en zeilen. Politici in puur entertainende programma’s voeden de anti-politiek, aldus de minister van “eedformules, wielercommentatoren en ‘Vlaamsche’ identiteit in het buitenland”, zoals Steven Keirse hem beschrijft op www.liberales.be.

Het gedrag van sommige van zijn collega's bezorgt hem al langer slapeloze nachten. Net zoals zijn partijgenoot Bart Dewever. Nochtans zou een carrière als stand-up comedian Bart wel afgaan, zijn legendarische eerst tv-optreden bij Bracke en Crabbé zullen degenen die het gezien hebben niet licht vergeten. Temptation Island was hem duidelijk niet onbekend. Tegenwoordig rijdt meneer met bestelwagens vol geld naar Wallonië en maakt hij ruzie met Marc Reynebau. Maar we wijken af. Het is dus geen bevlieging van de minister van Media. Het was enkel wachten op het gepaste moment om het onderwerp eens centraal op de agenda te zetten.

Margriet en Flor zorgden voor dat momentum, met dank aan Story en VT4. Mevrouw Hermans was zich echter van geen kwaad bewust, of ze zich momenteel goed in haar vel voelt is een andere kwestie. De rechtvaardigingsgrond van Flor mocht er ook wel wezen. Viel hem iets te verwijten? Kijk uit! Hij had in de vakantie hard gestudeerd en had dus wel wat ontspanning verdiend. Zoals een journalist in De Morgen opmerkte: ik heb net in de bebouwde kom maar 30 gereden, dus mag ik nu op de E314 wel even 150 rijden. Of loopt die redenering ergens mank Flor?

Herman Decroo wees onmiddellijk op het recht van politici om zich belachelijk te maken. Hij had dan ook eerder in de week een liedje opgenomen. Maar hij heeft natuurlijk een punt. Kunnen politici niet voor zichzelf uitmaken wat ze wel en niet doen? Je kunt je de vraag stellen of BV’s geen recht hebben op hun bv-reflex(what’s in a name?), zoals Yves Desmet in De Morgen neerpende. Er zijn toch ook politici met een advocatenpraktijk? In ieder geval, uiteindelijk is er maar één rechter en dat is de kiezer, al trap ik hiermee natuurlijk een open deur in.

Zelfs als je akkoord zou gaan met de visie van onze minister, dan nog rijst de vraag hoe je zoiets in regels giet. Wat is verboden terrein voor politici? Tanzania, daar valt wat voor te zeggen, maar wat met programma’s als “De Slimste Mens”? “De Laatste Show” valt buiten beschouwing, daar durft zelfs de principiëlste der principiëlen, zijnde de Mediaminister, zijn eigen overtuiging niet volgen en het afkeuren. Geen lastige vragen, een pak meer kijkcijfers en de mogelijkheid om eens de sympathieke gast uit te hangen, wie weigert zoiets? Overigens, als “De Zevende Dag” nog meer “ontbijttelevisie” wordt kan de naam beter ineens veranderd worden in “De Laatste Show op Zondag”.

Tot zover de praktische argumenten. Iemand die half zoveel als Rik Torfs op het scherm verschijnt, krijgt ook kritiek in de huiskamers. In spelprogramma’s opduiken is op dat vlak ook niet zonder risico. Maar sommigen kunnen zich meer veroorloven dan anderen. Niet iedereen kan YMCA brullend coveren zonder zijn etiket van staatsman te verliezen.

Het staat vast dat politici zich bewust moeten zijn van de gevolgen van hun daden. Hun acties bepalen namelijk niet alleen het beeld dat ontstaat over hun eigen persoon, maar ook over de politiek tout court. Waar ligt de grens? Dat is een eeuwige zoektocht waarbij ieder politicus het recht heeft zijn eigen maatstaven toe te passen. En maak u geen zorgen meneer de Minister, de meeste van uw collega’s staan niet te springen voor de rol van Tarzan in Tanzania. En als iemand, om uw termen te gebruiken, toch “erover gaat”, krijgt hij in het stemhokje zonder twijfel de rekening gepresenteerd.

Bert Fraussen

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons