Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Mohammed is grappig

Waarom wordt de islam niet op gelijke voet behandeld als alle andere godsdiensten? Over bijna elke religie is een humoristische film, reeks of reportage gemaakt. Van de Dalai Lama tot Jezus, overal kan mee gelachen worden, maar ooit al iets gezien waarin geschertst wordt met de profeet Mohammed?

Moeilijk is het niet, bij mijn weten is zoiets nog niet gemaakt, of het zal dan toch kleinschalig en/of amateuristisch moeten zijn. Met de islam wordt nu eenmaal niet gelachen. Want stel je voor dat de aanhangers het niet zo erg grappig vonden, wat krijg je dan? Een zelfmoordaanslag in cadeauverpakking? Naar fundamentalistische ideeën minstens even grappig als een plofsigaar…

De christelijke herder, Jezus, gaf genoeg stof tot humor in zijn eigen boek, de Bijbel. Persiflages over het lopen op water, het verrichten van mirakels,… maken het de producers en regisseurs wel heel erg makkelijk. Maar waarom wordt die Mohammed zo met rust gelaten? Had hij dan geen boeiend leven?

Niets is minder waar. Mohammed was nog een vetzak eerste klas ook. Hij foefelde op regelmatige basis met zijn 15 jaar oudere werkgeefster. Ik weet niet wat de moslims daar nu het ergst aan vinden? Het feit dat ze 15 jaar ouder was of dat een vrouw de bevelen uitdeelde… In ieder geval begonnen de twee een relatie. Het moet niet echt naar zijn zin geweest zijn van onze profeet wat hij verliet zijn vrouw voor een grot. Dit keer een droge, moge we hopen.

Mohammed bewees in één euhm… ruk wat periodieke onthouding kan veroorzaken als die te lang blijft aanslepen. Gedurende 22 jaar kreeg hij visioenen en werd er tot hem gesproken. Zijn coïtus interruptus (of tijdige terugtrekking) leverde wel een geschrift op voor een nieuwe vorm van geloof, de koran voor moslims.

En daar zou dus niet genoeg stof in zitten voor een humoristische film? Laat me niet lachen!

Pieterjan Viaene

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons