Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Controlesysteem op werklozen

Minister van Arbeid Frank Vandenbroucke heeft gisteren bekend gemaakt dat het nieuwe controlesysteem op werklozen mogelijk met drie jaar wordt uitgesteld. Gedurende deze periode hebben de gewesten de kans om hun begeleidingsplannen uit te werken. Vandenbroucke besliste dit in overleg met zijn gewestelijke collega's Philippe Courard, Eric Tomas en Renaat Landuyt.

Hoe durft hij? Natuurlijk kan je met het vastleggen van een nieuw controlesysteem niet over één nacht ijs gaan en is overleg noodzakelijk. Maar of dit drie jaar moet aanslepen... Het is betreurenswaardig dat al degenen die de aangekondigde maatregelen van Vandenbroucke als een "heksenjacht"bestempelden (ABVV, PS), hiermee een overwinning behalen.

Het woord "heksenjacht" wordt vlug in de media gesmeten, en meestal gebeurt dat, zoals in dit geval, onterecht. Is het teveel gevraagd dat iemand die werkloos is werk zoekt en niet van het systeem profiteert? België is overigens een paradijs voor werklozen, mensen kunnen hier relatief gemakkelijk hun hele “loopbaan” van een uitkering leven. Dit is niet overal zo, ga maar eens een kijkje nemen in Duitsland. Als we het huidige systeem willen behouden, is een scherpe controle noodzakelijk. Waren de plannen van Vandenbroucke zo onrechtvaardig? Helemaal niet, er werd rekening gehouden met de werkloosheidsgraad van de regio en bepaalde categorieën van mensen, zoals vijftigplussers.

De socialistische vakbond en Franstalig België dachten er echter anders over en schreeuwden moord en brand, met als gevolg dat Vandenbroucke nu terugkrabbelt. Dit begint een gewoonte te worden voor de minister van Arbeid, die wel vaker goed uitgedachte maatregelen aankondigt, maar het met de uitwerking ervan heel wat moeilijker heeft, een kwaal die ook andere politici niet onbekend is. Het blijft natuurlijk zijn verdienste dat hij de thema's op de agenda plaatst. Andere politici durven bepaalde thema's, zoals de werklozencontrole of de uitdaging van de vergrijzing en de noodzakelijke maatregelen die hiermee gepaard gaan, nauwelijks aanraken omdat deze zaken bijzonder gevoelig liggen bij de publieke opinie.

Maar laat het duidelijk zijn dat daadkracht zich opdringt.

Bert Fraussen

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons