Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Opinie: De Rode Ridder over het migrantenstemrecht

Hoe mooi was het debat over het migrantenstemrecht in de senaat. Vond u ook niet?

De argumenten pro en contra vlogen elkaar rond de oren. Het feit dat men alle mensen aanwezig in onze maatschappij het recht moet geven zich uit te spreken over hoe de maatschappij werd mooi gecounterd door het argument dat België voor de Belgen moet zijn, en als men inspraak wil in België men maar Belg moet worden.

Hoe mooi was de speech over de emancipatie van alle burgers van dit land door ze te betrekken bij het bestuur net zoals vroeger gedaan met de arbeiders en met de vrouwen. Hier werd dan weer de vrees geuit dat alle migranten alle 150 000 allemaal op een migrantenpartij zouden stemmen en dus ons land zouden domineren, net zoals de vrouwen met zijn allen op de toenmalige CVP stemden en de arbeiders massaal op de socialisten en de communisten.

In de media werden experten uit Nederland en Duitsland waar het is ingevoerd gehaald over wat dit stemrecht te weeg heeft gebracht in de samenleving.

Kortom het debat werd op de spits gevoerd, de burger werd mooi geďnformeerd over de politiek en kon zijn mening vormen.

Toen ging mijn wekker en werd ik wakker. Ik keek naar het nieuws en zag hoe de VLD, Cd&V en Vlaams Blok verhaaltjes zaten te vertellen over alles behalve het migrantenstemrecht, de burger weer eens zat te denken ‘wat een zootje is dat daar allemaal’.De politieke argumenten contra waren: volgens krant X is de meerderheid van de Vlamingen tegen …

Maar nu ga ik stoppen met filibusteren en tot de zaak doordringen. Zoals je kon verwachten van de rode ridder ben ik natuurlijk voor het stemrecht voor migranten. Als sociaal democraat schaam ik me nog altijd dat de BSP zich een tijd heeft verzet tegen het stemrecht voor vrouwen, (omdat ze massaal voor de CVP zouden stemmen). Zouden liberalen zich later ook schamen omdat men een liberaal thema zo heeft afgeschoten? (Zoals Staatssecretaris Van Quickenborne die zich tijdens een chatsessie resoluut uitsprak voor migrantenstemrecht uitsprak en nooit in een regering zou stappen als dit er niet doorkwam…)

Waarom ben ik voor stemrecht voor migranten?

Omdat enerzijds een prachtig signaal geeft naar de migranten… In plaats van nu u mag voor ons werken en wij beslissen, geven we nu het signaal u hoort erbij, u bent geen pure werker, nee u beslist mee…

En wat met de argumenten contra?

  • Alleen Belgen mogen stemmen, wat mij tegen de borst stuit is wat maakt een Belg speciaal dat hij en alleen dit voorrecht zou hebben. Moeten niet-Belgen dan de wet niet naleven? Moeten niet-Belgen dan geen belastingen betalen? Stel u voor dat men zou zeggen alleen Christenen mogen stemmen? Want is nationaliteit geen persoonlijke keuze net zoals geloof?
  • Alle migranten zouden voor een partij stemmen en ons komen domineren, dit argument is door de geschiedenis al enkele malen tegen gesproken (de arbeiders stemden niet massaal socialist, de vrouwen niet massaal CVP)
  • Wederkerigheid dan, het stokpaardje van de VLD… Als we dit zouden toepassen moeten we het overal toepassen.. Belgen die Engeland rondrijden, rijden links…. Moeten Engelsen in België dan ook links rijden?? Ik vind dat de Belgische wetten voor iedereen moeten gelden ongeacht de afkomst, huidskleur of kleur van de ogen...

De argumenten pro lijken me zoveel meer waardevol omdat we iemand door ze deel te laten nemen aan het beleid het gevoel geven erbij te horen.

Denk u in hoe u zich zou voelen als u in een clubje zat, maar niet mee mocht beslissen omdat u geen stichtend lid bent? Zou u u ook niet buitengesloten voelen?

De Rode Ridder

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons