Tekst vergroten Tekst verkleinen

Advertentie

Test de stemtest

Joepie, de stemtests zijn er weer! Lekker klikken, en kijken waar je uitkomt. Hier een beetje de groene jongen uithangen, een vraag verder de splitsing van België verdedigen, en iets later het stempelgeld afschaffen! En dan... (tromgeroffel)... presto. Mijn stemprofiel.

Het is me wat dezer dagen. Je kan je niet meer op het internet wagen, of er wordt weer een of andere stemtest aangeprezen. Ik vermoed dat ik de laatste weken meer banners heb gezien die verwijzen naar zulke politieke tests, dan naar virtuele casino’s en snel-rijk-tips. Wat een mens doet verzuchten dat het ook niet meer is wat het geweest is, daar in cyberspace.

Stuk voor stuk beweren de vriendelijke mensen die die tests voor ons hebben opgesteld dat ze je niets voorschrijven, dat ze je niet in een bepaalde richting willen duwen, maar dat ze je alleen maar gaan helpen bij het maken van een gefundeerde keuze op 18 mei. Sommigen gaan nog verder dan enkel een “helpende hand” te willen zijn. De Nederlanders van het Stemvork beweren te kunnen voorspellen op wie je gaat stemmen. En niet omdat je 36 vragen moet oplossen. Door één enkele vraag steken ze je in een partijhokje. Even niet goed opgelet? Even een slip of the mouse? Pech. Wel, bij mij slaan ze de bal dik mis. Al was het maar om hun ongelijk te bewijzen, ga ik op een andere partij stemmen. Nem! Daar hebben die Hollanders niet van terug.

En hoewel de mensen van de Kieswijzer niet spreken over voorspellen, doen ze het lekker toch. Wie iets verder graaft, en op zoek gaat naar hun wetenschappelijke onderbouwing, komt uit bij de Bayesiaanse statistiek. En dat, zo weten wij uit lang vervlogen tijden, is een manier om waarschijnlijkheid te berekenen. De formule van Bayes, die we toch maar even gaan opzoeken zijn (maar wees gerust, we geven hem niet – geïnteresseerden vinden hem op Mathworld), komt erop neer dat je gaat berekenen hoeveel kans er is dat iets zich voordoet, gegeven dat iets anders waar is. Bijvoorbeeld: de kans dat het gaat regenen gegeven dat de wind uit het oosten komt. Spijtig genoeg is een van hun veronderstellingen dat elk van de vijf partijen die zij in hun test opnemen (maar vijf? mogen we echt niet uit meer alternatieven kiezen?) op voorhand evenveel kans hebben. Wat niet echt logisch lijkt. Maar ach, een kniesoor die daarover klaagt. En ik zal op 18 mei ook hun voorspelling onjuist bewijzen. Nem!

Veruit de interessantste van de tests, is het Political Compass. Net zoals de links-rechts-test van De Standaard, kleven deze mensen je geen stickertje van een politieke partij op. Ze laten enkel zien waar je je ten opzichte van dat beruchte centrum bevindt. En, in tegenstelling tot De Standaard, die maar één as gebruikt, doen de Engelstalige vrienden dat op twee assen. Net als Mark Elchardus dat deed in zijn test (zie ook het dossier daarover op politics.be), krijg je een plekje toegewezen in het ideologisch vlak. Links of rechts van het sociaal-economische centrum, boven of onder de lijn die het autoritaire scheidt van het libertaire. Mooi, vooral omdat je je positie kan vergelijken met enkele Engelse politici, en andere grootheden als Adolf Hitler en Mahatma Ghandi. Maar, het helpt me natuurlijk geen reet vooruit voor mijn keuze op 18 mei. Want waar staan Guy Verhofstadt, Mieke Vogels en Frank Vanhecke in dit vlak? Waar staan hun partijen?

Neen, die tests gaan me niet helpen op 18 mei. Want in dat hokje sta je toch maar alleen, zonder de professoren Stefaan Walgrave en Kris Deschouwer die je zeggen dat je profiel niet bij die, maar wel bij die past. Net zoals de Flair-redactie, die me onlangs middels een psycho-test liet weten absoluut niet stress-gevoelig te zijn, me niet te hulp komt als ik overdonderd wordt door al het werk en het gezaag van mijn baas. Ik zal de achttiende mei wel zelf beslissen op wie ik ga stemmen. En ik stel voor dat jij dat ook doet. Alleen zou ik mijn collega stemtesters erop willen wijzen dat je bij die test niet moet denken “en wat zou het resultaat zijn als ik nu eens hier op druk?”.

Timothy Vermeir

ZoekenMeer info

Het Weer

Recensies

Nieuws

Cartoons